Probajte

Produžite život vašem cveću: 4 neophodna koraka za svežinu koja traje

Veoma je važno da sa stabljike uklonite svo lišće koje se ne bi videlo od vaze, jer ono bespotrebno uzima hranljive materije samom cvetu, što uzrokuje uvenulost
Enterijer
10:00h Autor:
Produžite život vašem cveću: 4 neophodna koraka za svežinu koja traje
Foto: Shutterstock

Nema boljeg detalja koji će ulepšati svaku prostoriju od buketa svežeg cveća! Osim toga, ove ukrasne biljke popravljaju raspoloženje, što je samo razlog više da ga držite u vazi.

Pomoću kojih 7 jeftinih detalja možete osvežiti svaku prostoriju, pročitajte OVDE.

Međutim, kada cvet odsečete od stabla ili korena, on prestaje da se snabdeva hranljivim materijama i vrlo lako vene. Ali, ne brinite, postoji rešenje - iskusni svećari podelili su nekoliko saveta kako da podužite život vašem mirisnom buketu!

1. Odstranite suvišno lišće

Čim uberete cveće, sa stabljike otkinite lišće koje bi inače završilo u vodi, kao i ono koje je već uvelo. Tako će hranljive materije uspeti da dođu do cveta, a voda će duže ostati bistra i tako produžiti vreme trajanja cveću.

OVDE otkrijte na kojih 5 mesta ne smete da držite vodu - sa desne strane vrate donosi preljubu!

2. Secite sveće pod određenim uglom

Svaku stabljiku prerežite makazama pod uglom od 45 stepeni na željenoj dužini. Ovaj postupak će sprećiti ulazak vazduha u biljku i omogućiti joj da se hrani vodom. Izbegavajte sečenje običnim makazama, jer one mogu da unište stabljiku i tako skrate njen život - najbolje je koristiti baštenske.

3. Održavajte vazu čistom

Cveće uvek stavljajte u čistu vazu, dobro opranu vrućom vodom i odgovarajućim sredstvom. Nedostatak mikroorganizama u vodi sprečiće da cveće prebrzo uvene, a da biste vodu održali što čistijom, dodajte joj malo sode bikarbone.

Kako da iskoristite latice cveća u službi zdravlja, saznajte OVDE - jedite ih slobodno!

4. Čuvajte cveće na hladnom mestu

Cveće odvojeno od korena voli hladnoću, pa mu zato treba obezbediti hladnu vodu. Takođe, buket možete držati na terasi kada je napolju niska temperatura.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs