Nostalgija

Šta sve muškarca čini džentlmenom: 8 navika u ponašanju prema ženi koje su davno izgubljene

Kada žena uđe u sobu, muškarac je u znak poštovanja ustajao, a da bi je oženio, morao je da zatraži njenu ruku od muškog roditelja
Ljubav i zavođenje
17:48h Autor:
Šta sve muškarca čini džentlmenom: 8 navika u ponašanju prema ženi koje su davno izgubljene
Foto: Reuters

Kako godine prolaze, različiti običaji se menjaju, kao i odnos među ljudima. I ne samo to, promenio se odnos i između polova.

Nekada su muškarci bili vaspitavani tako da poštuju žene, određeni model ponašanja se prosto podrazumevao. Njihova uloga bila je slična ulozi viteza - viteza jedne dame koji je štiti, čuva, poštuje i daje komplimente. Danas, moderne žene ne mogu ni da pretpostave kako je to nekada izgledalo - prenosi Goodguyswag.com.

Kojih 10 stvari radimo kada nas niko ne gleda, saznajte OVDE - Prepoznaćete se u većini!

1. On ustane kada dama uđe u sobu

Mnogo godina ranije, muškarci su iskazivali poštovanje prema ženama, kao i starijim osobama, tako što su obavezno ustajali kada neko od njih uđe u sobu. Takođe, džentlmeni su ustajali i kada se neko upoznaje sa njima, a danas sve manje mare za ovakaj običaj.

2. Džentlmen hoda pored dame sa strane bliže ulici

Simbolični znak zaštite žene od raznoraznih stvari - kiše, automobila, da se ne uplaši od bilo čega... To više nikome nije važno, svi jure na svoje odredište, ne mareći za druge.

OVDE otkrijte kojih 8 stvari muškarci rade, a žene potajno obožavaju - Čak i sedmu!

3. Otvaranje vrata

Pre više decenija, dame su putovale kočijama, a džentlmeni im pružali ruku da se lakše popnu i otvarali vrata umesto njih. Sredinom veka taj običaj se preneo na automobile, ali danas je potpuno izgubljen.

4. Izvlačenje stolice

Sasvim normalan prizor u restoranu, kod kuće, bilo gde gde ima stolica. Današnji muškarci ne misle da ovakav postupak ima neki smisao, a ovako nešto im i ne pada na pamet. Takođe, džentlmeni bi sedali na stolice tek pošto se dama smesti, što danas nema nikakve veze ni sa čim.

A kako da vaš sin postane pravi džentlmen, pročitajte OVDE - Vaspitajte ga na pravi način!

5. Prati je do kuće

Pravi džentlmen pratio je svoju damu do kuće, kako bi bio siguran da je bezbedno stigla, kao i da bi je zaštitio ako je to potrebno. U današnje vreme, noćni prevoz je pun devojaka koje se same vraćaju iz izlazaka, dok muškarci odlaze svojim kućama.

6. On nikada ne kasni

Gužva u saobraćaju nikada nije bio izgovor jednog džentlmena za kašnjenje. Pravi muškarac sve planira unapred i nikada ne ostavlja damu da čeka.

7. Džentlmen prosi njenu ruku od oca

Ovo je bio čin učtivosti i poštovanja prema porodici žene koju voli. Danas ovakav postupak je gotovo iskorenjen.

8. On neće obeščastiti devojku

Budući da se nevinost obavezno čuvala za brak, svaki muškarac je želeo čednu devojku, pa tako nije ni mogao sebi da dozvoli da uprlja ugled pripadnice nežnijeg pola. Složićete se da se ovo načelo odavno u potpunosti izgubilo.

Ponašanje u krevetu sve govori - Kako da otkrijete da li želi vezu sa vama ili samo seks, saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs