Neka vas kreativnost povede

Jestivi poklončići i ukrasi: 3 recepta za medenjake i mnogo načina da ih iskoristite! (FOTO)

Neodoljivi čokoladni čovečuljci će biti nezaboravan dodatak uz jutarnju kafu u krevetu, dok ukusne medene zvezdice možete povezati ukrasnom trakom i pokloniti kao znak pažnje
Recepti
20:46h Autor:
Jestivi poklončići i ukrasi: 3 recepta za medenjake i mnogo načina da ih iskoristite! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Da biste prazničnu trpezu pretvorili u pravu čaroliju potrebno vam je samo nekoliko stvari - malo slobodnog vremena, mnogo kreativnosti, malo ukrasa, nekoliko modlica u različitim oblicima i nešto namirnica!

Večera sa Valentinom - 5 zapovesti modnog cara za savršenu trpezu preuzmite OVDE.

Zašto bi se na vašem stolu ili novogodišnjem drvetu stalno nalazili isti ukrasi? Možete sami da ih napravite, a što je još bolje, možete i da ih pojedete! Domaći medenjaci mogu da stoje i do dve nedelje, pa su zato najbolji izbor za ovu priliku.

Kako bi jestiva dekoracija bila što originalnija i jedinstvena, upotrebite jednostavnu smesu za šaranje - izmešajte šećer u prahu i vodu, da bude gusto taman toliko da može da se nanosi špricem i pustite da vas praznična euforija i kreativnost povedu!

OVDE saznajte kako da napravite ruže od salveta - Oduševite goste neodoljivom dekoracijom!

1. Slatki paketići

Napravite omiljene suve kolačiće, a neka budu u obliku zvezdica. Stavite nekoliko jednu na drugu tako da se kraci ne poklapaju i uvežite trakom, a na vrhu napravite mašnu. Ovako "spakovane" kolačiće možete držati na stou kao neodoljivi ukras, a čak i pokloniti nekom malom gostu ili prijateljima kao neobičan i vrlo kreativan znak pažnje.

OVDE preuzmite recept za dekorativne slatke zvezdice sa džemom!

2. Neodoljiva gužva

Iskoristite modle u obliku čovečuljka i ispecite omiljene kolačiće. Smesom za šaranje im nacrtajte lica i odeću, a onda ih poređajte u neku plitku posudicu. Oko njih možete staviti i poneku lizalicu ili slične ukrase, što će samo dodatno ulepšati ionako predivan prizor.

Možete ih napraviti po starom receptu za medenjake: Potrebno vam je 250 g šećera, 2 kašike meda, 2 žumanceta, jaje, 250 g brašna, kesica cimeta i malo sode bikarbone. Umutite šećer, med, dva žumanceta i celo jaje. Dodajte brašno, cimet i sodu bikarbonu. Dobro zamesite i od testa razvaljajte koru debljine pola centimetra. Vadite modlom medenjake i pecite u rerni dok ne porumene.

Obogatite posnu trpezu - 5 malo drugačijih recepata za ukusna i dekorativna predjela preuzmite OVDE.

3. Zvezda trpeze

Nijedna praznična trpeza ne može da prođe bez ukusnog dezerta, a ovi vam neće oduzeti mnogo vremena! Napravite medenjake u obliku zvezda, ukrasite i stavite u neku lepu posudu. Osim što će ukrasiti vaš sto, biće odlični zalogajčići uz prijatan razgovor i čaj!

Glavna zvezda slavske trpeze - Kako da napravite i ukrasite slavski kolač prema starom receptu, saznajte OVDE.

4. Ukusna jelka

Zašto ne biste i vaše praznično drvo okitili ukusnim i jestivim ukrasima? Još ako iskoristite recept za posne medenjake sa cimetom koji možete preuzeti OVDE, ne samo da ćete imati prelepu jelku, već će vam i kuća odisati predivnim mirisom! Kada ispečete kolačiće, dok su još topli probušite ih čačkalicom na odgovarajućem mestu i provucite tanji konopac. Ukrasite kolačiće, vežite vrhove konopca i ukrasite jelku!

Možda vam se ovaj recept najviše dopadne: 200 g masti, 200 g šećera, 2 jajeta, 200 g meda, kašika sode bikarbone, kesica vanilin šećera, malo cimeta i muskatnog oraščića, 700-800 g brašna. Mast umutite sa šećerom, dodajte jaja, med, sodu bikarbonu, vanilin šećer, cimet, muskatni oraščić i brašno. Sve zamesite i pravite medenjake. Na sredinu svakog utisnite po pola jezgra oraha. Ređajte u podmazan pleh i pecite na 200 stepeni dok ne porumene, oko 10 minuta.

5. Poklon koji će svakog iznenaditi

Nemate ideju šta da poklonite dragim ljudima? Evo vrlo privlačnog rešenja! Sa medenjacima ne možete pogrešiti, jer je malo ljudi na svetu koji ih ne vole, a još kada ih napravite u obliku prepoznatljivog božićnog čovečuljka, nećete nikako pogrešiti. Kako bi bili što originalniji, obojte smesu za šaranje sa malo prehrambene boje po izboru i pustite mašti na volju. Na kraju ih upakujte u kutijicu i pripremite se na oduševljenje onog kome uručite poklon!

Kojih 5 gešaka činimo pri kupovini poklona, saznajte OVDE - Nemojte razočarati bliske ljude za praznike!

6. Kafa s ljubavlju

Jedan od omiljenih znakova pažnje kod svakog para koji voli kafu, jeste donošenje toplog napitka u krevet. Još ako se malo potrudite i pripremite čokoladne medenjake, to će biti pun pogodak!

Recept: Izmešajte 450 gr brašna sa praškom za pecivo, 25 gr kakaa i 50 gr otopljene čokolade. Otopite 200 gr meda sa 50 gr maslaca, pa kad se ohladi umešajte 50 gr mlevenih lešnika i jedno jaje, pa izmešajte sa smesom od brašna. Razvijte testo, vadite modlicom i pecite desetak minuta na 180 stepeni. Ukrasite, iznenadite voljenu osobu i uživajte!

Recept za neodoljive bombice od badema i kafe, preuzmite OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs