Istraživanje o životu naučnika

Novi Šerlok Holms istražuje misteriju Ajnštajnove ćerke nestale u Srbiji

U romanu se postavlja pitanje zašto su zvaničnici, sveštenici, monasi, prijatelji i rođaci beskrupulozno uništili svaki dokument sa imenom nestale ćerke
Vesti
02:52h Autor:
Novi Šerlok Holms istražuje misteriju Ajnštajnove ćerke nestale u Srbiji
Foto: Printscreen

Britanski pisac Tim Simonds napisao je novu avanturu čuvenog detektiva Šerloka Holmsa, koja će se pred čitaocima pojaviti u januaru 2014. godine, a bavi se misterioznom ćerkom naučnika Alberta Ajnštajna.

Kako je Tanjugu rekao sam autor, knjiga "Sherlock Holmes And The Mystery of Einstein"s Daughter" (Šerlok Holms i miterija Ajnštajnove ćerke) rezultat je višegodišnjeg istraživanja i naučnog rada o Ajnštajnovoj vanbračnoj kćerki pod nazivom "A Vital Detail In The Story of Albert Einstein" (Ključni detalj u priči o Albertu Ajnštajnu).

Simonds podseća da je krajem 1903. godine Ajnštajnova vanbračna ćerka Liserl nestala bez traga u Srbiji kada je imala 21 mesec. U romanu Holms navodi da su zvaničnici, sveštenici, monasi, prijatelji i rođaci beskrupulozno uništili svaki dokument sa njenim imenom. Pitanje je zašto?

Roman je rađen na osnovu teorije da su Ajnštajn i njegova supruga Mileva Marić imali još jedno dete koje se rodilo u Novom Sadu 1902. Dete je rođeno godinu dana pre nego što su se naučnik i Marićeva venčali. Veruje se da je devojčica umrla od šarlaha, a moguće je i da je rođena sa ozbiljnim oštećenjem mozga.

Simonds je rođen u Londonu. Živeo je u Engleskoj i Keniji pre nego što je emigrirao u SAD. Školovao se u Nemačkoj i SAD gde je na Univerzitetu Kalifornije diplomirao političke nauke. Autor je nekoliko romana o Šerloku Holmsu, čuvenom detektivu ser Artura Konana Dojla.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs