Vaše tajno oružje

Psihološki trik koji čini čuda za svaku vezu!

Istraživanje kaže da postoji navika u ljubavi zbog koje je vaša veza zdravija. Reč je o fokusiranju na dobre partnerove kvalitete
Ljubav i zavođenje
09:44h Autor:
Psihološki trik koji čini čuda za svaku vezu!
Foto: Shutterstock

Postoji psihološki trik koji može učvrstiti vašu vezu i produbiti njegovu ljubav, ali i vašu. Neka stručnjaci objasne u čemu je stvar.

Istraživanje kaže da postoji navika u ljubavi zbog koje je vaša veza zdravija. Reč je o fokusiranju na dobre partnerove kvalitete. Naravno, lakše je to reći nego se ponašati u skladu s time. Što ste duže s dragim, sve ćete više uočavati njegove mane, a ključ je u tome da manama ne dopustite da utiču na privrženost partneru.

“Ako misli možete da usmerite na ono u čemu je jak, koncentrisaćete se na partnera u celini, a ne na njegove nesavršenosti”, kaže studija dr Džona Holmsa (Johan Holmes), profesora socijalne psihologije. Otkrio je da parovi koji to rade ostaju duže zajedno.

Niko vas ne može naterati da zavolite partnerova neugodna ponašanja niti vam to sugerišemo, ali možete da naučite da prebacite misli na pozitivne strane. Slede načini svladavanja umnog trika koji čini čuda za svaku vezu.

Dokažite da niste u pravuKad vas muči neka sitnica koju je uradio vaš dragi, možda vas u stvari ne brine baš taj konkretan čin nego nešto mnogo dublje. Otkrivanjem o čemu se tu zapravo radi, možete prebaciti misli i biti manje uzrujani. Prvo se zapitajte zašto ste toliko uznemireni. Nije vam odgovorio na SMS satima i pretpostavljate da mu nije stalo do vas. “Pronađite dokaze da niste u pravu”, preporučuje dr Shannon Fox. Možda vas je baš juče pitao kako je bilo na važnom sastanku za koji ste se danima pripremali ili vam je nedavno ničim izazvan napisao slatku ljubavnu poruku.

Smanjite gunđanje“Žensko druženje uključuje upoređivanje veza i svih problema koji se u njima pojavljuju”, kaže Fox. Dok pričate o partneru na način “Da i onda je on uradio…”, to zvuči loše i konstantno naglašavanje uvlači vas u negativno razmišljanje. Nerealno je očekivati da se nikad nećete žaliti, pa kad to ipak učinite, upakujte ono što vam smeta sa nečim dobrim kako biste ostali fer. Na primer: “Mrzim kad mi Marko na pitanje odgovara sa Da ili Ne, ali on stvarno zna da organizuje fantastičan dejt”. Taj način će vas povezati s partnerom i pomoći da ga gledate u realnom svetlu.

Otkrijte dobru stranuŠta god vaš dragi radio, a vas to izbacuje iz takta, pronađite u tome nešto dobro. Neuredan je? Razmislite šta je u tome dobro za vas. “Gledajte na to na sledeći način – opušten je, ne kontrolše”, kaže dr. Alon Gratch, autor knjige “If Men Could Talk”. Znači da će vam verojatno prepustiti odluku o tome kako da uredite stan. Odlično! Još jedan primer je kad je muškarac tih, ne priča puno. “Tihi tipovi uglavnom su smireni i logični što je za vas dobro jer će vam pomoći da rešite problem na razuman način”, ističe Gratch.

Na kraju svega setite se da imate dobrog dečka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs