Ne igrajte se vatrom

Neke stvari su ipak nemoguće: Evo zašto ne treba da budete prijatelj sa bivšim!

Prijatelji izlaze zajedno, a ako popiju zajedno, možda se probudite ujutru i shvatite da morate sve ispočetka
Ljubav i zavođenje
18:56h Autor:
Neke stvari su ipak nemoguće: Evo zašto ne treba da budete prijatelj sa bivšim!
Foto: Thinkstock

Kako god okrenete, ostavljate ili ste ostavljeni, raskidi su užasne situacije, prepune bola, krivice, straha, odbacivanja, sažaljenja i kajanja.

Međutim, sve ove emocije teraju nas da počinimo fatalnu grešku i izgovorimo rečenicu: "Hajde da budemo prijatelji".

U našoj glavi to ima smisla, jer je lakše to predložiti, nego samo staviti tačku. Na taj način postoji i prelazni period tokom kojeg ćete se viđati, pa će se rane lakše zalečiti.

Greška! To je kao da pokušavate da zalečite opekotinu tako što i dalje držite ruku u vatri!

Još problema prijateljstva sa bivšim, pročitajte OVDE.

Prijateljstvo se uglavnom zasniva među sličnim ljudima. Ali, kod većine raskida, sličnost ne postoji - tu su ostavljač i ostavljeni, a osećanja su uvek jača kod ostavljenog, dok je ostavljač tu vezu skoro već prevazišao.

Novo prijateljsvo je prepuno svih tih emocija, isto kao i kada ste bili par. I još nešto: kada on počne da izlazi sa drugom devojkom, ona nije samo nova devojka vašeg prijatelja, već je žena kojom vas na neki način menja, sa kojom želi da bude posle vas.

Drugi najveći razlog jeste i to što prijatelji izlaze zajedno. Ako se nađete na nekoj proslavi zajedno, popijete koje piće više, nije isključeno i da se probudite zajedno. To je ujedno i buđenje lažnih nada, a kada budete morali da zamolite svog "prijatelja" da ode, biće kao da iznova raskidate i nanosite mu isti bol.

Koje vrste prijateljstava su loša po vas, saznajte OVDE.

Kada iskusite sve ove situacije, shvatiće da ste, umesto da zalečite rane, sebe stavili u agoniju koja nema kraja.Kako biste sve to izbegli, evo nekoliko saveta kako da raskinete ili preživite raskid, bez suvišnih "prijateljstava".

Bez tragova

Nema poziva, poruka, mejlova. Obrišite ga sa društvenih mreža i izbrišite sve njegove podatke iz mobilnog telefona.

Uzmite svoje stvari

Želite da se pomirite sa njim, a vaše stvari su kod njega i to vam daje lažni osećaj povezanosti. Kraj je kraj: pošaljite nekog od vaših prijatelja da pokupi sve što ste tamo ostavili.

Ne idite na određena mesta

Ne posećujte mesta na koja ste stalno išli kao par. Ne idite na mesta gde ga možete sresti ili mesta blizu njegove kuće. To samo podseća na lepe trenutke i vraća vas u prošlost onda kada treba da mislite na budućnost.

OVDE pročitajte ženski rečnik raskida i prava objašnjenja.

Prihvatite posledice

Koliko god da ste voleli porodicu i prijatelje svog bivšeg, moraćete da ograničite kontakt sa nima, makar za sada.

Neka rane zacele

Kao što doktori izvlače gnoj iz rane da bi pustili zdravo tkivo da zaraste, tako i vi: razgovarajte sa bliskim prijateljima, ali odredite granicu. Postoji linija između lečenja razgovorom i dodavanja soli na ranu.

Distrakcija

Budite zauzeti. Isplanirajte nešto sa prijateljima, pronađite hobi, radite, upišite se na kurs koji ste uvek želeli. Dosada vam je u ovom slučaju najveći neprijatelj.

Znakove koji ukazuju da ste sa muškarcem koji se plaši vezivanja, pogledajte OVDE.

Ovolika distanca od njega ne mora da traje zauvek: kada ste se već oporavili od raskida, možete se vratiti nekadašnjim aktivnostima ili mestima, zajedničkim prijateljima, čak i predložiti prijateljstvo, ukoliko ga još uvek želite.

Kada jednom prevaziđete raskid, a od rane ostane samo ožiljak, bićete iznenađeni koliko vam on uopšte više ne nedostaje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs