Porodično nasilje

Velika Britanija: Ljubomora će biti kažnjiva zakonom

Britanski ministri razmatraju zakon po kojem će psihičko zlostavljanje i ponašanje poput ljubomore ili zabrane druženja s određenim prijateljima u braku biti kažnjivo
Vesti
18:34h Autor:
Velika Britanija: Ljubomora će biti kažnjiva zakonom
Foto: Thinkstock

Određivanje koju košulju će suprug da nosi, s kojim prijateljima žena neće moći da se druži i preterano iskazivanje ljubomore moglo bi uskoro da bude kažnjivo zakonom u Velikoj Britaniji, piše Daily Mail.

Tamošnji ministri razmatraju predlog zakona prema kojem bi se kategorija psihičkog zlostavljanja muža ili žene od strane partnera smatrala oblikom porodičnog nasilja. Iako takav zakon podržavaju grupe za zaštitu ženskih ljudskih prava, kriminalisti upozoravaju da bi se takvim zakonom policiji dala prevelika uloga "arbitra" i moć.

Ovde pročitajte kako da prepoznate pasivnu agresiju u vezi.

"Dok su za neke parove povišeni tonovi i uvrede normalan način komunikacije u svađi, drugima to isto ponašanje može da bude zastrašujuće. Ipak, ulazak u privatni prostor para i nametanje pravila kako bi se oni trebalo međusobno da se ophode ne samo da je teško definisati, već je nešto u šta policija ne bi trebalo da se meša", smatra doktor Dejvid Grin iz Instituta za studije civilnog društva Civitas EU.

Šta da radite ako vam je partner strašno ljubomoran, saznajte ovde.

Poli Nit iz britanskog Udruženja za pomoć ženama smatra da je pravni sistem pogrešno usredsređen na fizičko nasilje i ne razmatra trajnu psihološku štetu uzrokovanu verbalnim zlostavljanjem u braku. Dodaje kako istraživanja na žrtvama zlostavljanja pokazuju da 94 odsto njih smatra da je psihičko zlostavljanje daleko gori oblik porodičnog nasilja od onog fizičkog.

"Pažljivo ćemo da razmotrimo uvođenje promena u zakon kojima mogu da se zaštite žrtve nasilja, ali tek nakon savetovanja sa stručnjacima", izjavio je britanski ministar Norman Bejker, i dodaje da je vlada krajem 2012. godine u definiciju porodičnog nasilja uključila psihološke, finansijske i emocionalne faktore, koji uključuju izolovanje partnera, finansijsku kontrolu i kontrolu njihovog svakodnevnog ponašanja.

A ako imate ljubomornog dečka, ovde pročitajte kako da ga obuzdate.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs