Dve muve jednim udarcem

Kako da postanete pametniji: Istrenirajte mozak!

Dokazano je da je mozak aktivniji kod osoba koje se bave sportom, pa ako želite da se opametite - vežbajte
Lepi & Zdravi
13:54h Autor:
Kako da postanete pametniji: Istrenirajte mozak!
Foto: Thinstock

Ako pokušavate da držite svoj mozak u kondiciji, zaboravite na sudoku i ukrštenice, postoji lakši način od toga. Istraživanja kažu da ako trenirate svoje telo, i mozak će biti u treningu.

Mozak, kao i sva druga tkiva, propada usled neupotrebljavanja, zloupotrebe i starosti. U dvadesetim godinama života, deo mozga koji je odgovoran za učenje i pamćenje počinje da se smanjuje za oko jedan odsto godišnje.

Oči vam pokazuju koliko ste pametni, više možete pročitati OVDE.

Grečen Rejnolds, autorka knjige "The First 20 Minutes", navodi da nedavna istraživanja pokazuju da vežbanjem možete sprečiti smanjenje mozga i popraviti kognitivnu fleksibilnost koja je osnovna komponenta ljudske inteligencije

"Vežbanje utiče na mišljenje više od samog razmišljanja," kaže Rejnolds.

Sigurno ste do sada čuli da se nervne ćelije ne obnavljaju, ali istraživanja govore drugačije. Upravo ono što iznenađuje jeste da vežbanje može da uspori ili čak preokrene fizičko propadanje mozga. Vežbanje dovodi do stvaranja novih nervnih ćelija i pospešuje njihovu efikasnost.

Umetnici imaju drugačiji mozak, više možete pročitati OVDE.

Nove nervne ćelije mogu da pospeše intelekt samo ako se pridruže postojećoj mreži neurona, u suprotnom njihovo postojanje gubi smisao. Kako bi se neuroni umrežili neophodno je naučiti nešto novo, ali studija iz 2007. kaže da nove umrežene ćelije imaju funkciju samo pri ponavljanju naučenog. Za razliku od takvog tipa umrežavanja, vežbanje umrežava neurone tako da oni postaju multifunkcionalni.

Vežbanje je pravi primer kako jednim udarcem možete da ubijete dve muve. Stoga, ako do sada niste, što pre počnite sa treningom. Mnoga istraživanja su se bazirala prevashodno na trčanje ili plivanje, ali čak i hodanje može da pospeši vaš mozak. Prema jednoj studiji, stariji ljudi koji šetaju po 40 minuta tri dana u nedelji, imaju dve godine mlađi mozak od svojih vršnjaka koji nemaju takvu naviku.

Evo koje vežbe garantovano jačaju mozak, više možete pročitati OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs