Studija

Riba smanjuje rizik od depresije za 25 odsto, ali samo kod žena!

I pored toga što su u istraživanju u obzir uzeti i aspekti stila života, kao što su pušenje, fizička aktivnost, kilaža, konzumiranje alkohola, obrazovanje i vrsta posla, rezultati su pokazali čvrstu vezu između konzumacije ribe i pojave depresije
Fitnes & Nutricija
06:12h
Riba smanjuje rizik od depresije za 25 odsto, ali samo kod žena!
Foto: Thinkstock

Tajna sreće krije se u nečemu tako jednostavnom i ukusnom - sendviču sa ribom. Jedenje ribe pomaže kod podizanja raspoloženja, pokazalo je najnovije istraživanje.

Istraživači su došli do zaključka da se konzumiranjem ribe barem dva puta sedmično smanjuje rizik od depresije, ali samo kod žena, piše Dejli Mejl.

Studija objavljena u "American Journal of Epidemiology" ukazala je da visok nivo omega-3 masnih kiselina u kombinaciji sa hormonima estrogenom i progesteronom čine da mozak funkcioniše pravilno.

OVDE pročitajte kako da napravite čudotvoran čaj protiv depresije i uznemirenosti.

Tim stručnjaka iz Australije pratili su više od 1.400 muškaraca i žena između 26 i 36 godina, u periodu od pet godina. Vođeni su dnevnici o tome čime se hrane, uključujući ribu, rakove, školjke i druge morske plodove. Osim toga, prikupljani su i podaci o njihovom mentalnom zdravlju.

I pored toga što su u obzir uzeti i aspekti stila života, kao što su pušenje, fizička aktivnost, kilaža, konzumiranje alkohola, obrazovanje i vrsta posla, rezultati su pokazali čvrstu vezu između konzumacije ribe i pojave depresije.

"Kod žena koje jedu ribu više od dva puta sedmično rizik od pojave depresije manji je za 25 odsto, nego kod onih koje ribu jedu ređe. Kod muškaraca konzumacija ribe nije povezana sa depresijom", pokazalo je istraživanje.

Studija objašnjava da razlog za ovakvu razliku između muškaraca i žena leži u tome što muškarci omega-3 masne kiseline konzumiraju iz drugih izvora hrane, kao što je recimo meso.

OVDE pročitajte kako da napravite neobičnu riblju pitu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs