Zamke u vezama

Ne idealizujte partnera, upropastićete vezu: Sagledajte ga onakvim kakav jeste!

Veoma je bitno da partnera zavolite onakvim kakav je, ako on uoči da ga previše idealizujete to može da mu bude veliki teret
Ljubav i zavođenje 01.05.2014. - 14:10h Autor: index.hr
Foto: Thinkstock

Postoji velika razlika između ljubavi i idealizovanja.

 

Istraživanja su otkrila kako možda i nije tako pametna odluka stavljati partnera na pijedestal. Kad se neko oseća previše idealizovan od strane svog partnera, taj partner nije zadovoljan i u vezi često pati. Istraživanje se sastojalo od tri zasebna istraživanja.

 

Zbog čega se svađamo sa partnerom, više pročitajte OVDE.

 

Prvo istraživanje uključivalo je 91 par u dobi između 17 i 36 godina. Deo ispitanika obavešten je o tome kako ona druga polovina ima više mišljenje o njima, nego što to imaju sami o sebi. Nakon toga, učesnici u ispitivanju su završili sedeći na kauču znatno udaljeniji od svojih partnera, što ukazuje na to kako idealiziranje zapravo može biti uznemirujuće.

 

Drugo istraživanje uključivalo je 89 parova u kasnim tridesetima i ispitivanje o kvalitetu njihovog odnosa, kako percipiraju svog partnera i kako misle da on percipira njih. Pokazalo se da kad su muževi mislili kako ih njihova partnerka previše idealizuje, izvestili su o manjem zadovoljstvu odnosom.

 

10 osobina koje tražimo kod partnera, više možete da pročitate OVDE.

 

Poslednje istraživanje bilo je jednako ovom drugom, samo je sprovedeno na 153 studenta, koji su trenutno u vezi. Ono je otkrilo kako se idealizovanjem zadovoljstvo odnosom povećalo, ali samo do određene granice.

 

Kad je ono postalo preterano, zadovoljstvo se počelo naglo smanjivati. Radi se o tome da kod idealizovanja zapravo stavljamo pritisak na partnera i postavljamo mu nerealna očekivanja. On tako dobija utisak da ga zapravo ne poznajemo dovoljno, a sve to može dovesti do ljutnje i stresa. Ovo su svakako dovoljno dobri razlozi za da pronađete zdravu ravnotežu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...