Obratite pažnju

Koliko novac utiče na odnose u vezi?

Večernji izlasci. Kirija za stan. Odmori. U modernoj vezi, ko plaća većinu troškova?
Ljubav i zavođenje
21:16h Autor:
Koliko novac utiče na odnose u vezi?
Foto: Shutterstock

Ako je suditi prema kanadskom sajtu koji se bavi muško-ženskim odnosima RateSupermarket, godina zabavljanja u Kanadi košta u proseku parove skoro sedam hiljada dolara! U ovih 7 000 ulazi 12 odlazaka u bioskop ( 45 dolara za svaki, što je odmah 500 dolara) i 12 "fancy" večernjih izlazaka (restoran, pozorište) što isprazni novčanik za još dve hiljade, piše Elle.rs.

Da li novac polako ruši vašu vezu?Novac može i te kako da vam pomogne da proslavite vašu ljubav, ali može i da stvori ogroman jaz između muškarca i žene. Sarah Gooding smatra da je od starta veze izuzetno bitno utvrditi da li ste finansijski kompatibilni s parterom, jer ćete čim počnete da živite zajedno, odnosno ozvaničite svoju vezu, krenuti da delite finansije.

Ko plaća na prvom sastanku?Jedno od ključnih pitanja u vezi finansija i veza je taj prvi sastanak, i ko bi trebao da plati kada kelner donese račun. Najnovija studija Chapman University u Kaliforniji je otkrila kako cela ta situacija može da bude vrlo haotična: skoro 84 odsto ispitanih muškaraca je otkrilo da plaćaju oni račun, iako je većina njih izjavila kako smatra da bi njihove partnerke trebalo da učestvuju! S druge strane, 76 ispitanih muškaraca je izjavilo kako se oseća glupo ako se dame ponude da plate?! Konačna preporuka studije je bila da je krajnje džentlmenski i prirodno da muškarac plati račun na prvom sastanku, ali da bi žena trebalo uvek suptilno da ponudi, onako, posežući ka novčaniku da i ona učestvuje, ili da plati sve.

Kada počnete da se zabavljate

U vezi ste šest meseci i već ste utvrdili "ti plaćaš, ja plaćam" sistem. Ali poslednjih mesec dana on sve više živi u vašem stanu i jede hranu koju vi kupujete. Po ekspertu za veze, Karen Howells, u tim situacijama poželjno je praktikovati "zajedničku kupovinu", odnosno odlaziti zajedno u supermarket i kupovati namirnice koje konzumirate oboje. A, ukoliko planirate neko zajedničko putovanje, dobar predlog je da otvorite račun na koji ćete uplaćivati po malo, svako kad može i koliko može. To će doprineti tome da ceo put dobije dozu avanture koju ćete zajedno pokloniti jedno drugom.

Kada počnete da živite zajednoKada dođe trenutak da počnete zajedno da živite, i kada se na jednom mestu stvori homogeno carstvo vaših i njegovih stvari, kanadska advokatica Julie Layne savetuje da napravite ugovor koji će u slučaju razlaza (ako do njega kojim slučajem dođe) koji će definisati kome šta pripada od stvari. Komplikacije mogu da nastanu kada se on useli u stan koji ste vi uz pomoć kredita kupili i počne da plaća polovinu troškova. S vaše strane vi to možete da vidite kao učestvovanje u isplaćivanju kredita, ali on to može da posmatra kao da je stan već zajednički, i da posle zatraži pravo da njemu pripadne stan. Zato je potrebno jasno definisati sve u ugovoru, da posle sebe ne izlažete neprijatnom haosu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

NovacVeza