Ljubavni problemi

Budite pametne: Šta da radite ako vam je partner strašno ljubomoran

Temelj dobre veze trebalo bi da bude poverenje među partnerima, a ljubomora se nikako ne uklapa u tu priču. Ali ako su osećanja intenzivna i ne možete sve da bacite zbog tog njegovog nedostatka, postoje različiti načini borbe protiv ljubomore
Ljubav i zavođenje
16:40h Autor:
Budite pametne: Šta da radite ako vam je partner strašno ljubomoran
Foto: Thinkstock

Leptirići su u stomaku, ruka je u ruci, uživate jedno u drugome i onda se odjednom vaš dragi pretvara u čudovište jer vas je slučajni prolaznik pogledao. Milioni žena se bore s istim problemom pokušavajući da objasne voljenom muškarcu da je on jedini u njihovom životu.

Mnoge, naravno, odustanu na tom putu jer ne mogu da trpe bezrazložne ispade. Istina je da bi temelj dobre veze trebalo da bude poverenje među partnerima, a ljubomora se nikako ne uklapa u tu priču pa beže iz takvog odnosa pre nego što se zakopaju do grla.

Ali ako su osećanja intenzivna i ne možete sve da bacite zbog tog njegovog nedostatka, postoje različiti načini borbe protiv ljubomore.

Volite ga i želite da veza uspe

Ako uprkos svemu tome želite da ostanete u vezi, prihvatite njegovu nesigurnost i pronađite način da to promenite. Znali ste na samom početku kako stvari stoje i zato to ne sme da bude razlog svađe.

Otkrijte razlog njegove ljubomore

Ne možete rešiti problem bez toga. Možda je imao problema u detinjstvu i sada mu je potrebno da se oseća prihvaćenim. Možda je bio u lošim vezama i želi da spreči ponavljanje tih iskustava. Na vama je da otkrijete pravi razlog.

Slušajte šta vam govori

Da biste otkrili razlog njegove muke, načuljite uši. Nikada nećete shvatiti njegovu ljubomoru i razloge zbog kojih se ona javlja ako pažljivo ne slušate šta on ima da vam kaže. To će vam pomoći da se lakše nosite s njegovom nesigurnošću.

Naravno, razgovor o tome pomaže

Ali razgovor, ne svađa. U pozadini njegove ljubomore je strah da ćete da ga napustite. Jasno i smireno mu iznesite svoja osećanja i imate dobre šanse da promeni ponašanje. Budite otvoreni i ne skrivajte ništa, jer iskrenost sprečava iznenađenja i prepirke u budućnosti.

Postavljanje pravila u vezi je dobar način za izbegavanje svađa

Oboje ćete da znate šta ljuti ono drugo i izbegavaćete ih. Ako vam je zaista stalo, pravila vam neće smetati.

Radite na njegovom samopouzdanju

Neka se oseća dobro u svoj koži. Uputite mu kompliment, neka zna da vam je stalo. Kako bude raslo njegovo samopouzdanje, tako više neće videti pretnju za vašu vezu u mnogim situacijama koje su ga pre brinule. A ako ga uključite u sve aspekte svog života, pokazaćete mu da nema razloga da bude paranoičan.

Kod tvrđih oraha gde ne uspeva nijedan od prethodnih saveta dobar recept je vraćanje istom merom. Pravite se da ste ljubomorni i zbog najglupljih mogućih razloga. Kad vam da do znanja da ga zamarate glupostima, uzvratite mu pitanjem: "A šta misliš kako se ja osećam kada ti..."

Možda glas razuma tada dopre do njegova mozga i shvati da se glupo ponašao, pa će se možda početi da se menja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs