stručnjak otkriva

Ako ćeš da odeš, nemoj ni da dolaziš: Zbog ovih 5 razloga podgrevanje bivše veze nije dobra odluka!

Terapeut za veze otkriva zašto vraćanje staroj ljubavi obično ne uspeva

Ljubav i zavođenje
Autor:
Foto: Shutterstock

Bili ste ludo zaljubljeni, ali veza nije opstala. Sada se nalazite u sivoj zoni, imate priliku da obnovite vezu, ali niste u potpunosti sigurni da li je to prava odluka.

 

Terapeut Steven Aičison objašnjava zašto povratak bivšem partneru nikada nije dobra odluka.


Kada tek upoznamo osobu koju volimo,  na početku ne možemo zamisliti život bez nje, objašnjava Aitčison.

 

"Leptirići u stomaku, srce puno ljubavi, sreća i veliki osmeh na licu su tu prvih šest meseci. Kod većine parova se nakon šest meseci javljaju prvi problemi, neki prekinu čak i pre toga, a oni koji izdrže duže prekidaju nakon dve do tri godine veze", govori, dodavši kako se nakon prvog raskida skoro svi vrate partneru i pokušaju da nastave tamo gde su stali.


Veza se ne menja ako se ne promenite

 

Obećanja često propadaju, često su prazna i svi smo ih verovatno čuli već milion puta.

 

Kada ljudi žele da promene svoje toksično ponašanje, učiniće to najpre zbog sebe, a zatim i zbog svog partnera.

 

"Važno je znati da ne možete nekoga menjati na silu i očekivati od njega da se ponaša onako kako vama odgovara. Svako je odgovornan za svaku svoju promenu i ako nije spreman na nju, uzalud trošite energiju pokušavajući da ga nagovoritite", objašnjava terapeut.

 

Sve ono što vas je iritiralo kod vašeg bivšeg verovatno nije nestalo

 

Pokušajte da se prisetite vaše propale veze, ako se dovoljno zadubite setićete se da nije sve bilo idealno.

 

"Sigurno je bilo stvari koje su vas iritirale kod vašeg bivšeg. Te stvari verovatno nisu iščezle. Oni to i dalje rade. Ako se vratite sada i pokušate da slažete sebe kako je to simpatično ili da će nestati za nekoliko  meseci, moguće je da će vas iritirati još više. Pogledajte to s druge strane, napokon ste slobodni i ne morate to više trpeti. Uživajte!", kaže Aičison.

 

Preispitajte sebe: Ovih 13 pitanja otkrivaju da li ste spremne za novu vezu!

foto: Shutterstock

Da li ima poštovanja u tom odnosu?

 

Ako vi i vaš bivši nikad niste utvrdili kako zdrav odnos treba da izgleda i ako se niste jednako međusobno poštovali, pomirenje bi verovatno bilo kratkog daha.

 

Upamtite, bez međusobnog poštovanja ne možete graditi kvalitetan odnos.

 

Oko čega ste se svađali?

 

Šta ako su se vaše svađe zasnivale na neslaganju sa njegovim prijateljima ili porodicom, ili obrnuto. Te stvari se ne menjaju.

 

"Ako vi ne volite njegovu porodicu i prijatelje, a ni on vaše, to se neće magično promeniti kada raskinete. Isto važi i za druge stvari oko kojih ste se imali nesuglasice. Ništa se od toga nije magično rešilo dok ste bili odvojeni", kaže.

 

Da li je od poverenja ostalo nešto?

 

Neko vas je slagao, ne jednom, ne dva puta, već više puta. Posle svake greške vas je ubeđivao da će ponašanje promeniti, ali ostalo je po starom. Upravo su vas prazna obećanja naterala na raskid, jer niste želeli da živite u nadi da će sutra biti bolje.

 

"Osim ako su se u periodu dok ste bili razdvojeni magično promenili i shvatili svoje greške, pomirenje nije dobra opcija. A čak i ako se sada ponaša bolje prema vama, koliko će vam zapravo biti potrebno da mu ponovo verujete? Jeste li spremni da uložite toliko vremena u obnavljanje nečega za šta niste sigurni da će više ikada biti kvalitetno?", zaključuje terapeut.

 

Privlači vas bivši: Evo kako ćete biti sigurni da li treba da se vratite staroj ljubavi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...