Izbegnite opasnu zonu

Formula za vernost: 8 zagrljaja svaki dan!

Svaka žena voli da se oseća posebnom i voljenom, a ako partner ne podgreva taj osećaj, komplimenti i znakovi pažnje koje dobija od prijatelja, poznanika iz teretane ili kolege s posla, pašće na plodno tlo
Ljubav i zavođenje
00:30h Autor:
Foto: Shutterstock

Iako su muškarci skloniji prevari, 25 odsto žena u nekoj životnoj vezi poklekne pred tim iskušenjem. Ukoliko počnete da razmišljate o tome kada vas je on poslednji put izveo na večeru, kupio vam cveće ili priredio romantično iznenađenje, te zaključite da je to bilo davno, zakoračili ste u opasnu zonu. Svaka žena voli da se oseća posebnom i voljenom, a ako partner ne podgreva taj osećaj, komplimenti i znakovi pažnje koje dobija od prijatelja, poznanika iz teretane ili kolege s posla, pašće na plodno tlo.

 

Ukoliko ste svesni da je vašem partneru stalo, ali niste zadovoljni jer vam to dovoljno ne pokazuje, umesto sarkastičnih i zajedljivih komentara, otvoreno mu recite šta želite od njega. Ne plašite se - zagrljaj neće izgubiti čar ako ga zatražite. Svakim zagrljajem učvrstićete vezu, što pokazuju i rezultati istraživanja prema kojima nam je na dan potrebno osam zagrljaja ili dodira da bismo se osećali voljeno.

 

Ali, ako sami ne pronalazite vreme za sebe, a svu odgovornost za sreću prebacite na partnera, tada ćete postati sve skloniji prevari. Žene preokupirane poslom i kućnim obvezama izrazito su ranjive kada se nađu na meti laskavaca. Za razliku od prezaposlenog partnera, laskavac uvek ima spreman kompliment, te će pronaći vremena da vas sasluša ili vam pošalje prijateljsku poruku. Vi ste, stoga, sve više uvereni da mu izuzetno mnogo značite, ali takvi laskavci maskirani u princa u većini slučajeva samo su seksualni predatori i vešti manipulatori. Ne čekajte da vam muškarac, uključujući i vašeg partnera, podigne poljuljano samopouzdanje - učinite to sami, i odvojite vreme za sebe i svoje interese.

 

Ako ste uvređeni jer smatrate da partner vaša osećanja ne shvata ozbiljno, pa se pitate: “Zašto bih se ja uopšte trudila kada on tako malo toga čini za mene”, to je znak da je veza ozbiljno poljuljana.

 

Da biste je ponovo učvrstili, odvojite vreme za nesmetan razgovor u četiri oka. U pet minuta recite partneru šta vam smeta, a on neka potom ukratko sve to ponovi kako biste oboje bili sigurni da nije došlo do nesporazuma i da vas je razumeo. Potom, zamenite uloge i vi saslušajte njega. Nastavite sa petominutnim epizodama sve dok ne pronađete rešenje kojim ste oboje zadovoljni.

 

Mislite da se partner iz dana u dan sve više udaljava od vas, veza vam je u očiglednoj krizi ili sumnjate da je njegovo druženje sa kolegicom sa posla prekoračilo granice prijateljstva. U zapletu ljubavnih briga jedva čekate da se nađete na kafi sa prijateljicama i da im se poverite.

 

"Rešavanje problema prema receptu Keri, Samante, Mirande i Šarlot iz serije "Seks i grad" često je kontraproduktivno. Nakon 30 godina rada zaključio sam da, kad je reč o krizi u vezi, muškarci ne traže i nemaju emocionalnu potporu prijatelja, a žene je imaju u prevelikim količinama", kaže bračni terapeut Endru Maršal (Andrew G. Marshall). Tvrdi da žene često donose loše odluke upravo pod uticajem prijateljica, koje dodaju ulje na vatru.

 

"Čak i prijateljica sa najboljim namerama nije uvek kadra da vam da pravi savet jer je čula samo jednu, vašu stranu priče", poručuje Maršal. S druge strane, prijateljica koja je rastavljena, reći će vam da je raskid najbolje rešenje jer podsvesno želi da dodatno potvrdi ispravnost vlastitog izbora. Maršal, stoga, poručuje da je u redu povremeno pričati sa prijateljicama, ali ne poveravajte im se do detalja. Vreme radije utrošite na razgovor s partnerom.

 

 

Preuzmi kontrolu
Ukoliko počinjete da se pitate gde je nestala ona devojka koja je toliko obećavala, vrlo je moguće da krivicu svalite na partnera. Ali, svako je svoj gospodar.

 


Igranje vatrom
Vaš život se sveo na posao i kućne obveze. To je opasno jer vam se flert može činiti kao bezopasno i dobrodošlo osveženje.

 

Osveženje veze
Da biste sačuvali brak, svakih pet godina osvežite ciljeve. U istim tim intervalima s partnerom ocenite jake i slabe strane veze.

 

U tuđoj koži
Bar na trenutak ostavite svoja osećanja po strani i analizirajte vezu iz njegove perspektive, pa se potom zapitajte šta biste promenili.

 

Iskrenost
Kada pogrešite, izvinite se. Ali, nije dovoljno tek šturo: “žao mi je”. Za početak priznajte da ste učinili nešto zbog čega ste zažalili.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...