Tatina nova devojka

U tekstu koji sledi saznajte šta vas čeka ako se upustite u vezu sa muškarcem koji je nečiji tata, koje odgovornosti ova veza nosi ali i šta to možete da dobijete.
Ljubav i zavođenje 27.03.2013. - 11:15h

Ukoliko se niste našli već u situaciji, sigurno ste čuli priče poznanika o slobodnoj devojci koja je upoznala divnog, brižnog muškarca, a zatim se našla u čudu kada je čula da je njen princ razveden sa dvoje dece. Muškarci sa decom nisu nikakva misterija, nisu sa druge planete niti ih treba izbegavati. Jedino po čemu se razlikuju od slobodnih je raspodela prioriteta. Pre nego odlučite da stupite u vezu sa razvedenim tatom, pročitajte čega se odričete i šta dobijate, te dobro razmislite i zapamtite da se ne zabavljate samo sa zgodnim frajerom, već da nenamerno možete povrediti i dete ili decu, koja nisu i ne mogu biti odgovorna za vaš emotivni život.

 

Njegovi prioriteti

 

Razvedene tate imaju drugačije prioritete od većine slobodnih muškaraca. Koliko god vas oduševljavalo što veći deo slobodnog vremena žele da provedu sa klincima, sigurno je da ćete se u nekim trenucima osetiti zapostavljenom. Baš tada ćete se setiti svih upozorenja dušebrižnika, a velike su šanse da ćete osetiti ljubomoru prema bivšoj supruzi ili čak i samoj deci. Umesto da izmišlljate najneverovatnija scenarija, od kojih nećete dobiti ništa produktivno, setite se da svaki normalan roditelj stavlja dete na prvo mesto i da je njegova želja da bude što bolji otac, odraz njegove zrelosti i ljudskosti. Da, moraćete da delite svog muškarca, ali ne sa haremom, već sa decom koja nisu odgovorna za razlaz roditelja, te im je potrebno puno ljubavi i razumevanja kako bi postali ljudi.

 

O bivšoj sve najlepše

 

Ne postoji stvaran rivalitet između vas i bivše supruge. Naravno, kopkaće vas zašto su se rastali, koliko su godina proveli zajedno i na ta pitanja možete očekivati odgovor u nekom trenutku. Kako niko ne ulazi u brak da bi se razveo, budite uvereni da je vaš dragi prošao emotivni pakao, ali ne zaboravite da je to isto prošla i bivša supruga. Vi niste sudija i ne treba da zauzimate strane. Kao što i vi imate svoje bivše ljubavi i lepe i one manje lepe uspomene, tako je i sa vašim muškarcem i njegovom bivšom. Vi niste njena zamena jer retko koji razvedeni muškarac traži zamenu za svoju bivšu. Iz prostog razloga, da je bilo dobro, trajalo bi.

 

Strpeljenje, strpljenje, strpljenje

 

Nemojte požurivati upoznavanje deteta/dece. Sačekajte da vidite u kom pravcu ide vaša veza, a nakon nekoliko meseci i nekoliko ozbiljnijih razgovora nenametljivo možete povesti razgovor o upoznavanju. Što su deca starija, to su veće šanse da vas lakše prihvate kao deo tatinog života. Ipak, suzdržite se od strastvenih zagrljaja i filmskih poljubaca u njihovoj blizini, jer ih to može zbuniti, čak stvoriti otpor prema vama. Čak iako prvi susret ne prođe kako treba, strpljenje je ključ uspeha vaše veze, ali i upoznavanja sa decom.

 

Vi niste roditelj

 

Daleko od toga da ne smete da uputite dobronamerni savet, ali se suzdržite od mešanja u nečije roditeljske sposobnosti i vaspitavanje dece. Ugrizite se za jezik ukoliko osetite potrebu da delite lekcije iz roditeljstva, jer se to vas ne tiče. Barem ne dok ne budete sigurni da je vaša veza na dobrom putu i da je možda baš on gospodin pravi. Tu ćete se susreti sa još jednim pitanjem: da li on želi još dece? Ukoliko ste vi spremni da postanete mama, a on nema nikakvu želju da proširi porodicu, postoji realan i nimalo naivan povod za razlaz. Zvuči surovo, ali istina ume da bude takva. Naravno, mnogi razvedeni muškarci nemaju problem da planiraju stvaranje nove porodice, te pre nego što se dovedete u situaciju da i vama i njemu srce bude slomljeno ili da žrtvujete svoje pravo da budete majka, saznajte šta on misli. Iskren razgovor, bez preteranog uvijanja i drame jedini je način da saznate šta vas čeka u budućnosti.

 

Finansije i deca

 

Da, vaš dragi ima divan odnos sa klincima, pruža im ljubav, igra se sa njima, aktivno učestvuje u plaćanju rekreativnih nastava, novih patika ili igračaka. To znači manje novca za putovanja ili raskošne večere i poklone. Niko ne očekuje da vi njega izdržavate, ali ukoliko je vaša veza stabilna i pruža vam puno drugih radosti, moraćete da naučite šta znači biti roditelj i pre nego postanete jedan. Da li su putovanja ta koja čine život lepšim? Pa i ne baš, jer ona dođu i prođu, pa zapamtite da nije bitna destinacija, već put. Umesto Rima, obiđite neki grad bliži mestu u kom živite ili idite na izlet. Ne možete da imate sve, ali možete da naučite da uživate u malim stvarima i posmatrate širu sliku.

 

Ne zapostavljajte sopstveni život

 

Vaša karijera i vaši prijatelji ne smeju da trpe ni u jednoj vezi. Rešenje je u kompromisu, toj magičnoj reči, pa dok je vaš dragi u igraonici ili na roditeljskom sastanku, provedite vreme sa najboljom drugaricom, idite u šoping, svratite na piće, pogledajte film. Nemojte dozvoliti da vam život prođe u čekanju kada ćete ga videti, kada će vas pozvati, kada će se njegove obaveze završiti. Bilo da se zabavljate sa muškarcem sa petoro dece ili sa onim koji uopšte nema dece, odvojite vreme za sebe i činite ono što vas je činilo srećnom dok ste bili slobodna devojka.

 

Da li ste sada spremni?

 

Ukoliko ne možete da prihvatite da je jedino njegova ljubav prema deci beskonačna i ukoliko ne umete da delite nečiju pažnju, možda niste zreli ili jednostavno od muškarca zahtevate previše. Čak iako se dete ponaša bezobrazno prema vama, to samo znači da mu je potrebno više vremena da shvati da niste vi krivi što su mama i tata rešili da se razdvoje. Žrtvovaćete se više nego u vezi sa slobodnim muškarcem, ali ipak je svaka priča drugačija, te se nemojte oslanjati na iskustva poznanika i prijateljica, ma koliko dobronamerni bili. Oslonite se na svoje emocije i instikte, stvarajte svoju bajku i usvojite reči kompromis i strpljenje kao sastavni deo života.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...