Korisno znati

Kad ostanete bez seksa: 5 neizbežnih stvari koje vam se neće dopasti!

Depresija i anksioznost se javljaju u najvećem broju slučajeva, a kod mnogih žena dolazi i do pada imuniteta
Sex 10.11.2015. - 11:24h Autor: Stil
Foto: Shutterstock

Raskidi, posao, putovanja... Mnogo je razloga zbog kojih vaš seksualni život nekad posustane. Ali, ono što malo ko zna jeste da iznenadno odsustvo seksa može da utiče na zdravlje, i to na sledećih 5 načina:

 

1. Anskioznost
Činjenica je da seks pomaže da se oslobodite stresa. Naime, tokom odnosa mozak oslobađa hemikalije koje vam pružaju odličan osećaj i opuštaju vas, poput endorfina i oksitocina. Kada toga nema, a navikli ste, logično je da dođe do promene u raspoloženju.

 

2. Pad imuniteta
Što manje seksa, slabiji imunitet! Ako sa redovnog pređete na seksualne odnose s vremena na vreme, takođe ćete uskratiti sebi i proizvodnju antitela, koja vam podižu imunitet i bore se protiv virusa, pa ćete postati podložniji prehladama i gripu.

 

3. Infekcije
Ako je verovati studijama, skoro 80 odsto urinarnih infekcija pojavljuje se 24 sata nakon odnosa. Tokom seksa, bakterije iz vagine mogu da dospeju u bešiku, što izaziva infekciju. Eto i jedne svetle strane - kad nemate seks, rizik za urinarne infekcije je značajno manji, da ne pričamo o polno prenosivim bolestima.

 

Vodič kroz vaginu: Sramota je koliko žena ovo ne zna! (FOTO)

 

 

4. Poljuljana veza
Ako ste u vezi, a seks je izostao, to može da se odrazi na vaš odnos, i to u lošem smislu.

 

"Nedostatak seksa može da utiče na vaše samopouzdanje i smanji nivo oksitocina i drugih hormona, što se, naravno, odražava na vaše ponašanje i raspoloženje", objašnjava psiholog Les Perot. Takođe, dešava se i da jedan od partnera poželi da ispuni svoje seksualne potrebe sa drugom osobom.

 

Ali, Perot ističe da period bez seksa u vezi ne znači da ćete biti nesrećni. Seks je izraz intimnosti između dve osobe, isto kao i poljupci, držanje za ruke i davanje komplimenata, pa se možete povezati na taj način, ne samo čisto fizički, smatra Perot.

 

5. Depresija
Brojne studije došle su do zaključka što duže žena nema seks, može da padne u sve veću depresiju.

 

Čim pređe četrdesetu: 5 stvari koje svaka žena treba da radi!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...