Okrenite ovu situaciju u svoju korist

Prećutite nešto: Budite pobednik u druženju sa partnerovom porodicom!

Svi smo mi doživeli to da se osećamo kao uljezi u partnerovoj porodici, ali ako pobedite sebe, pobedićete i ove probleme
Porodica
23:22h Autor:
Prećutite nešto: Budite pobednik u druženju sa partnerovom porodicom!
Foto: Shutterstock

Kada vas neko slučajno ili namerno "bocne" tokom porodičnog okupljanja, setite se one stare izreke: "Bolje se kajati zbog nečega što nisi rekao, nego onog što si rekao!"

Retko ko će se vratiti sa porodičnog okupljanja, a da se posle njega ne požali prijateljima. Svako će imati barem neki prigovor na partnerovu rodbinu i prijatelje, pa imamo ih i na vlastite, ali na njih smo već nekako navikli.

Iako i vaš partner zna da mu neki roditelj zna biti netaktičan ili prijatelj gnjavator, razgovori o tome neće uroditi nikakvim dobrim plodovima jer neće zbog toga prekinuti odnose sa njima niti biste vi to hteli. Čak i ako ste prilično zadovoljni načinom na koji su vas njegovi ili njezini roditelji prihvatili, kako se prema vama odnose njegova ili njezina braća i sestre te prijatelji, često će vam neko ili nešto zasmetati ili će vam se barem učiniti da vam spominjanjem šala i zgoda koje samo oni razumeju žele poručiti kako zapravo niste deo njihovog kruga.

Umesto da tada zakolutate očima i osećate se loše, prisetite se da mnogo doživljaja delite i vi sa svojim roditeljima i prijateljima, za koje drugi ne znaju, pa ćete shvatiti da se ne morate loše osećati zato što se ljudi oko vas podsećaju svojih uspomena u kojima još nema vas.

Takođe, od trenutka kad ste upoznali partnera počeli ste stvarati zajedničke uspomene koje delite samo vas dvoje i koje isključuju druge iz vašeg odnosa. Ali to ne znači da je vaš partner prestao biti sin, brat, stric ili ujak ljudima koji ga poznaju od pre, možda i drugačijeg nego što ste ga vi upoznali.

Otvorite se prema njihovom svetu

i biće vam lakše da se nositi sa primedbama koje možda zaista i jesu upućene samo vama, poput neizbežnih komentara nove frizure, premršavog izgleda ili neprimereno kratke suknje koju “valjda ne nosite na posao“.

Oduprite se nagonu malog povređenog deteta u sebi da vratite istom merom i da na zajedljivu primjedbu odgovorite jednako netaktičnim komentarom tipa “jeste li se to udebljali” ili “izgledate umorno”. Takođe se nemojte braniti i objašnjavati zašto je nešto takvo kako jest, prihvatite ljude zajedno sa njihovim manama i pomirite se sa time da neki jednostavno ne mogu komunicirati bez “podbadanja” drugih.

Što se pre prestanete odupirati i kočiti na svaku primedbu koju ćete doživeti kao napad na sebe, pre će odustati od vas i okrenuti se nekoj drugoj temi. Pridružite im se u razgovoru koji obuhvata neku zajedničku temu i suzdržite se od saveta i komentara za koje znate da ih neće prihvatiti, a mogli bi ih posle iskoristiti protiv vas, na primer, savetujući nekome da manje jede i više se kreće umesto da samo pije tablete i jadikuje kako se loše oseća.

Trenutak u kojem ćete uz osmeh odslušati primedbe na svoj račun mogao bi biti onaj isti u kojem ćete zaista punim plućima početi uživati u životu. Prihvatanje rodbine koje ne možete izbeći te nalaženje zajedničkog jezika s njima makar samo na nekoliko sati, koliko potraje jedno okupljanje, imaće višestruke koristi koje ćete ubrzo osetiti.

Najpre ćete biti opušteniji na samom druženju, jer odbrambeni štit koji stalno držimo pred sobom iscpljuje više nego što mislite, a čak biste se mogli, rasterećeni očekivanja, i dobro zabaviti. Kući ćete se vratiti u boljem raspoloženju, a i suprug će biti zadovoljniji kad vidi da ga neće sutra dočekati lekcija majke ili seste o tome kako ste se ponašali, pa će i vaš odnos biti bolji i prožet zahvalnošću što se trudite da pomirite sve njegove svetove.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs