Za sve one žene koje žele da smršaju donosimo predlog jelovnika za narednih 7 dana. U pitanju su zdravi i balansirani obroci. Sve što treba da uradite je da vodite računa da se ne prejedete i da vam doručak i večara budu takođe lagani.
PONEDELJAK
1. dan – Pileća salata sa kinoom i avokadom
Sastojci:
- 100 g grilovane piletine
- 50 g kuvane kinoe
- ½ avokada
- Cherry paradajz, rukola, krastavac
- Maslinovo ulje, limunov sok, so, biber
Priprema: Kinou skuvati, piletinu ispeći, pomešati gotove sastojke, dodati čeri paradajz, rukolu i krastavac. Napraviti dresing od pola avokada, maslinovog ulja, limunovog soka, soli i bibera.
UTORAK
2. dan – Povrtni wok sa tofuom
Sastojci:
- 150 g tofu sira
- Brokoli, paprika, tikvica, šargarepa (po šaku od svakog)
- Kašičica soja sosa, malo maslinovog ulja, beli luk
Priprema: Tofu propržiti na malo ulja, dodati povrće i dinstati 10-ak minuta uz soja sos. Po želji posuti susamom.
SREDA
3. dan – Čorba od sočiva i povrća
Sastojci:
- 100 g crvenog sočiva
- Luk, šargarepa, celer, beli luk
- Paradajz pelat, maslinovo ulje, začini
Priprema: Dinstati luk i povrće, dodati sočivo i paradajz, naliti vodom i kuvati 20 minuta dok ne omekša. Po želji blendati u potaž. Ovaj obrok možete poneti na posao u termos čaši i uživati u kuvanom jelu, bez muke.
ČETVRTAK
4. dan – Oslić iz rerne sa povrćem
Sastojci:
- 150 g fileta oslića
- Tikvica, crvena paprika, luk, paradajz
- Maslinovo ulje, limun, origano
Priprema: Ribu i povrće staviti u vatrostalnu posudu, preliti uljem i limunom, začiniti i peći 25 minuta na 200°C.
PETAK
5. dan – Zeleni obrok sa jajima
Sastojci:
- 2 kuvana jaja
- Kuvani spanać ili blitva
- 1 kašičica maslinovog ulja
- Malo integralnog hleba ili krompira (po izboru)
Priprema: Jaja skuvati, kao i krompir. U dubljem tiganju malo prodinstati obarenu blitvu, pa dodati beli luk, a potom i kockice kuvanog krompira. Začiniti sve, a prilikom serviranja u to dodati i kuvana jaja.
SUBOTA
6. dan – Turski punjeni patlidžan
Sastojci:
- 1 veći patlidžan
- Luk, beli luk, paradajz, peršun
- Maslinovo ulje
Priprema: Patlidžan preseći i izdubiti, ispeći u rerni. Na ulju izdinstati luk i paradajz, napuniti patlidžan i zapeći još 10 min.
NEDELJA
7. dan – Salata sa tunjevinom i kuvanim jajetom
Sastojci:
- 1 manja konzerva tunjevine u sopstvenom soku
- 1 kuvano jaje
- Masline, rukola, krastavac, paprika, kukuruz (po želji)
- Maslinovo ulje, sirće, začini
Priprema: Skuvati jaja pa ih sjediniti sa tunjevinom, maslinama, rukolom, krastavcima, paprikom, kukuruzom po želji. Dodati i dresing od maslinovog ulja, sirćeta i začina po ukusu.