Za sve one žene koje žele da smršaju donosimo predlog jelovnika za narednih 7 dana. U pitanju su zdravi i balansirani obroci. Sve što treba da uradite je da vodite računa da se ne prejedete i da vam doručak i večara budu takođe lagani. 

PONEDELJAK

1. dan – Pileća salata sa kinoom i avokadom

Sastojci:

  • 100 g grilovane piletine
  • 50 g kuvane kinoe
  • ½ avokada
  • Cherry paradajz, rukola, krastavac
  • Maslinovo ulje, limunov sok, so, biber

Priprema: Kinou skuvati, piletinu ispeći, pomešati gotove sastojke, dodati čeri paradajz, rukolu i krastavac. Napraviti dresing od pola avokada, maslinovog ulja, limunovog soka, soli i bibera.

kinoa-salata-sa-brokolijem.jpg
Kinoa salata je odličan saveznik za borbu protiv anemije Foto: Thinkstock

UTORAK

2. dan – Povrtni wok sa tofuom

Sastojci:

  • 150 g tofu sira
  • Brokoli, paprika, tikvica, šargarepa (po šaku od svakog)
  • Kašičica soja sosa, malo maslinovog ulja, beli luk

 Priprema: Tofu propržiti na malo ulja, dodati povrće i dinstati 10-ak minuta uz soja sos. Po želji posuti susamom.

shutterstock-468017558.jpg
Ovaj obrok je savršen za one koji poste, jer sadrži mnogo vlakana i zdravih namirnica Foto: Shutterstock

SREDA

3. dan – Čorba od sočiva i povrća

Sastojci:

  • 100 g crvenog sočiva
  • Luk, šargarepa, celer, beli luk
  • Paradajz pelat, maslinovo ulje, začini

Priprema: Dinstati luk i povrće, dodati sočivo i paradajz, naliti vodom i kuvati 20 minuta dok ne omekša. Po želji blendati u potaž. Ovaj obrok možete poneti na posao u termos čaši i uživati u kuvanom jelu, bez muke. 

corba.jpg
Čorba od sočiva smatra se jednim od najzdravijih obroka Foto: Printscreen/YouTube

ČETVRTAK

4. dan – Oslić iz rerne sa povrćem

Sastojci:

  • 150 g fileta oslića
  • Tikvica, crvena paprika, luk, paradajz
  • Maslinovo ulje, limun, origano

Priprema: Ribu i povrće staviti u vatrostalnu posudu, preliti uljem i limunom, začiniti i peći 25 minuta na 200°C.

oslic-u-sosu-od-limuna.jpg
Tokom nedelje dobro je jesti ribu barem 2 puta Foto: Shutterstock

PETAK

5. dan – Zeleni obrok sa jajima

Sastojci:

  • 2 kuvana jaja
  • Kuvani spanać ili blitva
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • Malo integralnog hleba ili krompira (po izboru)

Priprema: Jaja skuvati, kao i krompir. U dubljem tiganju malo prodinstati obarenu blitvu, pa dodati beli luk, a potom i kockice kuvanog krompira. Začiniti sve, a prilikom serviranja u to dodati i kuvana jaja. 

shutterstock-2190892537.jpg
Foto: Shutterstock

SUBOTA

6. dan – Turski punjeni patlidžan

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan
  • Luk, beli luk, paradajz, peršun
  • Maslinovo ulje

Priprema: Patlidžan preseći i izdubiti, ispeći u rerni. Na ulju izdinstati luk i paradajz, napuniti patlidžan i zapeći još 10 min.

turskajela-2.jpg
Foto: Shutterstock

NEDELJA

7. dan – Salata sa tunjevinom i kuvanim jajetom

Sastojci:

  • 1 manja konzerva tunjevine u sopstvenom soku
  • 1 kuvano jaje
  • Masline, rukola, krastavac, paprika, kukuruz (po želji)
  • Maslinovo ulje, sirće, začini

Priprema: Skuvati jaja pa ih sjediniti sa tunjevinom, maslinama, rukolom, krastavcima, paprikom, kukuruzom po želji. Dodati i dresing od maslinovog ulja, sirćeta i začina po ukusu.