Potrebno je:
- 6 velikih rog (ajvarskih) paprika
- 900 g mlevenog mesa mešanog
- 225 g pirinča dugog zrna
- 2 srednje glavice luka
- 3 šargarepe
- 1 srednji krumpir
- so
- biber
- ulje
- začinska paprika
Za sos:
- 2 paradajza
- maslac
- 1 kašika brašna
- oko 300 do 400 ml vode
- začinska paprika
- so
Priprema: Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan luk. Nakon nekoliko minuta dodajte sitno seckanu šargarepu, dodajte so i biber, pa pržite još 5 minuta. Zatim dodajte mleveno meso i pržite oko 10 minuta. Dodajte pirinač, so, biber i papriku pa dinstaje još desetak minuta.
Paprike pripremite tako da isečete krug oko peteljke. Kroz taj otvor izvadite semenke i napunite papriku do vrha. Otvor paprike zatvorite tankom kriškom krompira, dovoljno širokom da ga prekriva, ali tankom kako bi bila savitljiva, i fiksirajte je poput čepa.
Paprike posložite u dublji sud za pečenje, tako da stoje komotno i da ima malo razmaka između njih. Kad na maslacu prepržite paradajz, dodajte mu papriku i brašno i so pa pržite još malo, a zatim dodajte vodu i time prelijte paprike.
Pecite u rerni oko sat vremena na umerenoj temperaturi.