Kako temperature postaju sve više, domaćice uglavnom više pribegavaju jelima koja ne moraju da se krčkaju u rerni ili za koja im je potrebno mnogo vremena da se pripremaju. Zato vam donosimo recepte za obroke bez mesa, k

1. Salata od leblebija i avokada
Sastojci:

  • 1 šolja kuvane leblebije
  • 1 zreo avokado
  • 1/2 crvenog luka
  • Sok od 1 limuna
  • Maslinovo ulje, so, biber, peršun
shutterstock-731970382.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:
Iseckaj sve sastojke, izgnječi avokado, sjedini sa leblebijama i začinima. Ohladi 15 minuta pre serviranja..

2. Proteinska pasta sa tikvicama i sirom
Sastojci:

  • 100 g integralne paste ili paste od leblebije
  • 1 tikvica (narendana)
  • 50 g feta sira ili rikote
  • Maslinovo ulje, beli luk, origano
GLOSA  stock-photo-woman-peeling-fresh-zucchini-at-table-indoors-closeup-2434317801.jpg
Foto: New Africa/Shutterstock

Priprema:
Skuvaj pastu, proprži tikvice sa belim lukom, pomešaj sa sirom i pastom. Pospi začinima.

3. Rižoto sa graškom i parmezanom

Sastojci:

  • 1/2 šolje integralnog pirinča
  • 1/2 šolje graška
  • 30 g rendanog parmezana
  • Luk, maslinovo ulje, peršun
shutterstock-1469917943.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:
Proprži luk i grašak, dodaj pirinač, nalivaj vodu postepeno dok se ne skuva. Na kraju dodaj parmezan.

4. Tortilje sa humusom i povrćem

Sastojci:

  • 2 integralne tortilje
  • 4 kašike humusa
  • Šaka rukole
  • 1/2 avokada
  • 1/2 paprike
  • 1 mala šargarepa (rendana)

shutterstock-1309256632.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:
Namaži tortilje humusom, poređaj ostale sastojke, urolaj i preseci na pola.

5. Hladna supa od tikvica i grčkog jogurta
Sastojci:

  • 1 srednja tikvica (sirova, narendana i blago posoljena)
  • 1 čaša grčkog jogurta
  • 1 čen belog luka (sitno seckan)
  • So, biber, maslinovo ulje, mirođija

Priprema:
Tikvicu narendaj, ostavi 5 minuta da pusti vodu, ocedi. Pomešaj sa jogurtom, začinima i belim lukom.

6. Letnja salata sa crvenim pasuljem i kukuruzom
Sastojci (za 2 osobe):

  • 1 konzerva crvenog pasulja (ocediti i isprati)
  • 1 konzerva kukuruza (ili 1 šolja kuvanog kukuruza)
  • 1/2 crvene paprike (sitno seckane)
  • 1/2 krastavca (isečen na kockice)
  • 1 mladi luk ili malo crvenog luka (sitno seckano)
  • 1 manja šaka seckanog peršuna ili korijandera
  • Sok od 1 limuna ili limete
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • Po želji: kašičica kimina ili mlevene paprike za dodatni ukus
pasulj-obrok-salata.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Priprema:

U velikoj činiji pomešaj crveni pasulj, kukuruz, papriku, krastavac i luk.

Dodaj limunov sok, maslinovo ulje, začine i sve promešaj.

Ohladi u frižideru 15–20 minuta pre služenja.

Serviraj samostalno, uz integralni tost ili krišku avokada.

7. Tofu salata sa maslinama i limunom

Sastojci (za 2 osobe):

  • 200 g tvrdog tofu sira
  • 1 paradajz
  • 1/2 krastavca
  • 10 crnih maslina bez koštica
  • 1/2 crvene paprike
  • 1/4 crvenog luka
  • Šaka rukole ili mešane salate
  • 1 kašika kapara (opciono)
  • Sok od pola limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, origano ili majčina dušica po ukusu
shutterstock-175561499.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Tofu iseci na kockice i po želji kratko potopi u limunov sok s malo soli da upije aromu (10–15 min).

Povrće iseci na kockice ili listiće, masline i kapare dodaj cele.

Sve sjedini u činiji, pospi limunovim sokom, maslinovim uljem i začinima.

Lagano promešaj i serviraj hladno.