Pastu obično jedemo u bogatom paradajz sosu, izdašno posuto parmezanom, ili sa teškim belim sosevima na bazi pavlake, sa kačkavaljima, mocarelom... I iako su takve paste moramo priznati preukusne, italijanski specijalitet možemo u ovim letnjim danima pripremiti u mnogo laganijoj varijanti sa povrćem, a ukus neće zaostajati ni za mrvu. 

Sastojci:

  • Veća glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 paradajza
  • 1 tikvica
  • 1 manji patlidžan
  • 2 paprike
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, origano, bosiljak, ruzmarin, po ukusu
  • Pola kese paste
limun-u-pastu--stockphotowomansqueezinglemononchickenspaghettiinfryingpan610777889.jpg
Foto: Shutterstock

  Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje, prodinstajte luk, dodajte usitnjen beli luk, papriku, patlidžan, tikvicu isečene na kockice. Začinite, dinstajte dok ne omekša i dodajte paradajz isečen na kockice. Sve kuvajte još oko 20 minuta. Za to vreme obarite pastu u slanoj vodi.

Kada je povrće sjedinjeno, izblendajte ga u ​blender setu​ ili ​štapnim mikserom. Spojite u većoj šerpi sa proceđenom pastom, ako treba razredite sos vodom u kojoj se kuvala pasta i prelijte sa malo maslinovog ulja. Pospite sa parmezanom i svežim bosiljkom pri služenju.

Prijatno!