Ponedeljak -  Pileći file u sosu od pečuraka i pavlake

Sastojci:

  • 200 g pilećeg belog mesa
  • 100 g šampinjona
  • 1 čen belog luka
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika maslaca
  • So, biber, peršun po ukusu
pilece-belo-meso.jpg
Foto: PrintscreenJutjub/VIDEO KUVAR - Recepti i Saveti

Priprema:

Piletinu posoli, pobiberi i proprži na maslacu sa obe strane dok ne porumeni. Izvadi i ostavi sa strane.

Na istom maslacu proprži seckani beli luk, dodaj šampinjone isečene na listiće.

Kada gljive omekšaju, dodaj pavlaku za kuvanje i kuvaj još 3–4 minuta.

Vrati piletinu u tiganj, poklopi i kuvaj još 5 minuta da se ukusi spoje.

Na kraju dodaj svež peršun.

Utorak - Losos pečen u rerni

Sastojci:

  • 200 g fileta lososa
  • Maslinovo ulje
  • Limun
  • So, biber, sušeni origano ili timijan

Priprema:

Rernu zagrej na 200°C.

File lososa posoli, pobiberi, pospi limunovim sokom i začinima.

Stavi u pleh obložen papirom za pečenje, prelij sa malo maslinovog ulja.

Peci oko 15 minuta, zavisi od debljine fileta.

shutterstock-719333500.jpg
Foto: Shutterstock

Sreda - Ćufte u paradajz sosu (bez hleba)

Sastojci:

  • 200 g mlevene junetine
  • 1 jaje
  • So, biber, beli luk u prahu
  • 150 ml pasiranog paradajza (ili domaćeg sosa)
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Prstohvat origana

Priprema:

Umuti meso, jaje, so i začine. Oblikuj male ćufte.

Prži ih u tiganju na malo maslinovog ulja dok ne porumene sa svih strana.

U drugom tiganju zagrej paradajz sos, dodaj origano i ubaci ćufte.

Kuvaj poklopljeno još 10 minuta da se sve sjedini.

shutterstock-404911489.jpg
Foto: Shutterstock

Četvrtak - Musaka od karfiola i mlevenog mesa

Sastojci:

  • 200 g karfiola
  • 150 g mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 2 kašike pavlake
  • 30 g sira (gauda ili kačkavalj)
  • So, biber, beli luk u prahu

Priprema:

Karfiol podeli na cvetove i blanširaj 5 minuta u slanoj vodi.

Meso proprži sa začinima.

U maloj vatrostalnoj posudi poređaj sloj karfiola, preko meso, pa opet karfiol.

Umuti jaje i pavlaku, prelij preko musake.

Pospite rendanim sirom.

Peci na 200°C oko 25 minuta, dok ne porumeni.

stockphotocasseroledishwithclassicgreekmoussakawitheggplantgroundmeatpotatoestomatoesbaked69088717.jpg
Foto: Shutterstock

5. Pohovane tikvice i piletina sa roštilja

Sastojci za tikvice:

  • 1 manja tikvica
  • 1 jaje
  • 2 kašike rendanog parmezana
  • So, biber

Sastojci za piletinu:

  • 200 g pilećih bataka ili belog mesa
  • Začini po izboru: dimljena paprika, biber, beli luk u prahu, maslinovo ulje

Priprema:

Tikvice iseci na kolutove, posoli i ostavi 10 min da puste vodu. Obriši ubrusom.

Umuti jaje u jednoj činiji, parmezan u drugoj.

Umoči tikvicu u jaje pa u parmezan. Peci na tiganju s malo ulja dok ne porumeni.

Piletinu začini i ispeci na gril tiganju ili u rerni.

2025-05-10 17_45_30-Zucchini and basic ingredients 🔥for the whole family, work time 👌💥 - YouTube.jpg
Foto: Printscreen Youtube/ Domaći recepti

Subota - Punjene paprike sa sirom i slaninom

Sastojci:

  • 2 babure (ili veće čeri paprike)
  • 100 g krem sira
  • 50 g rendanog kačkavalja
  • 4 tanke kriške slanine

Priprema:

Paprike operi, prepolovi i očisti semenke.

Napuni ih mešavinom krem sira i rendanog sira.

Umotaj svaku polovinu u krišku slanine.

Stavi na pleh i peci na 200°C oko 20 minuta, dok slanina ne bude hrskava.

punjene-paprike.jpg
Foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Nedelja - Rolat od jaja sa šunkom i sirom

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 50 g rendanog sira (gauda, trapist)
  • 50 g šunke
  • So, biber

Priprema:

Umuti jaja sa malo soli i bibera.

U pleh obložen papirom za pečenje izlij umućena jaja (kao za palačinku), pospi sirom.

Peci 10 minuta na 180°C dok se stisne.

Izvadi, preko jaja stavi šunku i pažljivo urolaj dok je još toplo.

Možeš vratiti u rernu još 5 minuta da se sve poveže.