Ponedeljak - Pileći file u sosu od pečuraka

Sastojci:

  • 500 g pilećeg filea
  • 300 g šampinjona
  • 1 crni luk
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • So, biber, maslinovo ulje
  • Priprema:

Iseci piletinu na tanke šnicle, posoli i pobiberi. Proprži je na malo ulja dok ne porumeni, pa izvadi iz tiganja. Na istom ulju proprži luk i šampinjone. Dodaj pavlaku, promešaj i vrati piletinu u sos. Dinstaj još 10 minuta. Služi uz pire krompir ili testeninu.

shutterstock-187258451.jpg
Foto: Shutterstock

Utorak - Musaka sa mlevenim mesom i krompirom

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 kg krompira
  • 1 crni luk
  • 3 jaja
  • 200 ml mleka
  • So, biber, ulje
  • Priprema:

Iseci krompir na tanke kolutove, a luk sitno. Proprži luk i dodaj mleveno meso, začini. Ređaj u pleh red krompira, red mesa, pa opet krompir.Prelij umućenim jajima i mlekom. Peći 45 minuta na 200°C.

shutterstock-1900996696.jpg
Foto: Shutterstock

 Sreda - Pasulj sa suvim rebrima

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 300 g suvih rebara
  • 1 crni luk
  • Lovorov list, biber, aleva paprika, so
  • Priprema:

Pasulj potopi preko noći. Sutradan procedi i skuvaj do pola. Dodaj rebra, seckani luk i začine. Kuvaj dok pasulj ne omekša (oko 1.5–2 h). Po želji zapržiti sa brašnom i začinskom paprikom.

20250308-09-51-23najukusnuji-posni-pasulj-na-vodi--recept-rukumijskih-monahinja-najzahvalnije-j.jpg
Foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

 Četvrtak -  Rižoto sa piletinom i povrćem

Sastojci:

  • 300 g pilećeg belog mesa
  • 200 g pirinča
  • 1 crvena paprika
  • 1 šargarepa
  • 1 crni luk
  • So, biber, maslinovo ulje
  • Priprema:

Proprži piletinu isečenu na kockice. Dodaj seckani luk, šargarepu i papriku. Umešaj pirinač i nalij vodom ili supom. Dinstaj dok pirinač ne omekša i tečnost ne uvri.

rizoto.jpg
Foto: Shutterstock

 Petak - Grilovana pastrmka sa limunom i blitvom

Sastojci:

  • 2 pastrmke očišćene
  • 2 čena belog luka
  • 1 limun
  • Maslinovo ulje, so, biber
  • 500 g blitve

Priprema: Utrljaj ribu sa solju, biberom i belim lukom. Stavi kriške limuna unutra i peci na roštilju ili u rerni. Blitvu obari, začini maslinovim uljem i belim lukom.

profimedia0145515982.jpg
Foto: Profimedia

Subota - Vegetarijanska pita sa sirom i spanaćem

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora
  • 300 g spanaća
  • 200 g sira (feta ili sitni sir)
  • 2 jaja
  • So, ulje
  • Priprema:

Proprži spanać kratko, ostavi da se ohladi. Pomešaj ga sa sirom i jajima. Filuj kore, uvijaj u rolate i ređaj u pleh. Premaži uljem i peci 30 minuta na 200°C.

Kosovska pita sa prazilukom.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

 Nedelja - Ćufte u paradajz sosu

Sastojci:

  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezle
  • So, biber, beli luk
  • 500 ml paradajz soka
  • 1 kašika brašna
  • Priprema:

Umuti meso sa jajetom, prezlom i začinima. Oblikuj ćufte i proprži ih na ulju. U drugoj šerpi proprži malo brašna, dodaj paradajz sok i začine. Ubaci ćufte i kuvaj 15–20 minuta dok se sos ne zgusne.

cuftice.jpg
Foto: Printscreen/YouTube