Ponedeljak - Pileći file u sosu od pečuraka
Sastojci:
- 500 g pilećeg filea
- 300 g šampinjona
- 1 crni luk
- 200 ml pavlake za kuvanje
- So, biber, maslinovo ulje
- Priprema:
Iseci piletinu na tanke šnicle, posoli i pobiberi. Proprži je na malo ulja dok ne porumeni, pa izvadi iz tiganja. Na istom ulju proprži luk i šampinjone. Dodaj pavlaku, promešaj i vrati piletinu u sos. Dinstaj još 10 minuta. Služi uz pire krompir ili testeninu.
Utorak - Musaka sa mlevenim mesom i krompirom
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 kg krompira
- 1 crni luk
- 3 jaja
- 200 ml mleka
- So, biber, ulje
- Priprema:
Iseci krompir na tanke kolutove, a luk sitno. Proprži luk i dodaj mleveno meso, začini. Ređaj u pleh red krompira, red mesa, pa opet krompir.Prelij umućenim jajima i mlekom. Peći 45 minuta na 200°C.
Sreda - Pasulj sa suvim rebrima
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 300 g suvih rebara
- 1 crni luk
- Lovorov list, biber, aleva paprika, so
- Priprema:
Pasulj potopi preko noći. Sutradan procedi i skuvaj do pola. Dodaj rebra, seckani luk i začine. Kuvaj dok pasulj ne omekša (oko 1.5–2 h). Po želji zapržiti sa brašnom i začinskom paprikom.
Četvrtak - Rižoto sa piletinom i povrćem
Sastojci:
- 300 g pilećeg belog mesa
- 200 g pirinča
- 1 crvena paprika
- 1 šargarepa
- 1 crni luk
- So, biber, maslinovo ulje
- Priprema:
Proprži piletinu isečenu na kockice. Dodaj seckani luk, šargarepu i papriku. Umešaj pirinač i nalij vodom ili supom. Dinstaj dok pirinač ne omekša i tečnost ne uvri.
Petak - Grilovana pastrmka sa limunom i blitvom
Sastojci:
- 2 pastrmke očišćene
- 2 čena belog luka
- 1 limun
- Maslinovo ulje, so, biber
- 500 g blitve
Priprema: Utrljaj ribu sa solju, biberom i belim lukom. Stavi kriške limuna unutra i peci na roštilju ili u rerni. Blitvu obari, začini maslinovim uljem i belim lukom.
Subota - Vegetarijanska pita sa sirom i spanaćem
Sastojci:
- 500 g gotovih kora
- 300 g spanaća
- 200 g sira (feta ili sitni sir)
- 2 jaja
- So, ulje
- Priprema:
Proprži spanać kratko, ostavi da se ohladi. Pomešaj ga sa sirom i jajima. Filuj kore, uvijaj u rolate i ređaj u pleh. Premaži uljem i peci 30 minuta na 200°C.
Nedelja - Ćufte u paradajz sosu
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- 1 jaje
- 2 kašike prezle
- So, biber, beli luk
- 500 ml paradajz soka
- 1 kašika brašna
- Priprema:
Umuti meso sa jajetom, prezlom i začinima. Oblikuj ćufte i proprži ih na ulju. U drugoj šerpi proprži malo brašna, dodaj paradajz sok i začine. Ubaci ćufte i kuvaj 15–20 minuta dok se sos ne zgusne.