Ponedeljak - Klasična srpska musaka od krompira
Potrebno je:
- 500 grama krompira
- 350 grama mlevenog junećeg mesa
- 1 kašika masti
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- so, biber
Za bešamel sos:
- 1 l mleka
- 2 kašike brašna
- 1 kašika masti
- 200 grama sitnog, masnog sira
- so
- Veza peršuna
Priprema: Krompir isecite što tanje na krugove (koristite neki od sekača za povrće, može onaj za kupus). Luk prodinstajte na masti, pa mu dodajte meso i začine. Sve izmešajte i sklonite sa ringle.
Bešamel sos spremite tako što ćete na masti propržiti brašno i dodati mleko. Kada se zgusne, dodajte neki lep domaći sitan sir.
U dublju vatrostalnu činiju slažite red krompira, red mesa, red bešamel sosa, pa red krompira, mesa i bešamel sosa, pa opet krompir i završite sa bešamelom. Zapecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta. Po vrhu iseckajte svež peršun i poslužite.
Utorak - Špagete bolonjeze
Potrebno je:
- 500 grama mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 500 ml paradajz sosa
- so, biber, origano
- 500 grama špageta
- 200 grama rendanog kačkavalja
Priprema: Prodinstajte meso i luk, dodajte začine i paradajz sok i sve kuvajte oko 20 minuta. Skuvajte šapagete al dente, zatim ih izmešajte sa sosom i preko narendajte kačkavalj.
Sreda - Pohovana piletina sa krompir salatom
Potrebno je:
- 500 grama pileće belo meso
- 2 jaja
- malo brašna
- so i biber
- 500 grama krompira
- 2 glavice crnog luka
- malo sirćeta, maslinovo ulje, veza peršuna
Priprema: Krompir operite i pod ljuskom ga skuvajte. Zatim ga oljuštite, isecite na kolutove i dodajte mu seckan crni luk i sitno seckan peršun, so, biber, maslinovo ulje i malo jabukovog sirćeta.
Piletinu isecite tanko, posolite, uvaljajte u brašno pa u jaja i pecite na malo masti ili ulja. Ispečenu piletinu prvo stavite na ubrus da se iscedi višak masnoće, pa je poslužite uz krompir salatu.
Četvrtak - Piletina u kari sosu sa pirinčem
Potrebno je:
- 400 g pilećeg filea (belog mesa)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika kari praha
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašika maslaca ili ulja
- So i biber po ukusu
- Prstohvat ljute paprike
Za pirinač:
- 200 g pirinča
- 400 ml vode
- Prstohvat soli
- 1 kašičica maslaca ili ulja
Priprema: Pirinač dobro oprati, a zatim staviti u šerpu sa ključalom slanom vodom. Nakon 15 minuta laganog ključanja, dok voda ispari, dodati malo maslaca i promešati.
Kockice piletine prodinstajte na ulju, zajedno sa belim i crnim lukom. Sve izmešati, dodati kurkumu i kari, a potom i biber i so. Zatim naliti pavlaku za kvuanje i sve ostaviti da se skrčka oko 10 minuta. Poslužiti uz pirinač i sezonsku salatu.
Petak - Pečena pastrmka sa blitvom i krompirom
Potrebno je:
2 pastrmke
500 grama krompira
3 veze blitve
so, biber, ulje, beli luk
Priprema: Pastrmku dobro oprati, zaseći je što sitnije i usoliti dobro. Pržiti je na vrelom ulju dok ne dobije lepu zlatnu boju. Ostaviti je na ubrus da se iscedi od viška ulja.
Kuvan krompir izmešati sa blitvom koju ste prethodno propržili na ulju sa malo belog luka i soli. Uživajte!.
Subota - Juneći gulaš sa pire krompirom
Potrebno je:
- 500 g junetine od buta
- 2 glavice crnog luka
- 150 g šargarepe
- 20 ml ulja
- 250 g seckanog paradajza
- kašičica ljute paprike
- pola kašike ajvara
- čen belog luka
- pola čili papričice
- kašika soka od paradajza
- pola kašike skrobnog brašna
- kašika peršuna
- so
- biber
Priprema: Prvo iseckajte povrće što sitnije pa ga stavite u dublju šerpu da se dinsta na masti ili ulju. Kada se sve lepo izdinsta, dodajte junetinu što sitnije seckanu. Kada se sve izmeša sa začinima, nalijte malo vode da se sve još duže kuva. Posle dodajte 1 kašiku brašna da gulaš dobije gustinu, a na kraju sitno seckan peršun.
Nedelja - Sarma, staro srpsko jelo
Potrebno je:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 500 grama mlevenog junećeg mesa
- 200 grama opranog pirinča
- so, biber, crvena paprika
- 3 glavice crnog luka,
- 300 grama slaninice
Priprema: Luk prodinstajte na masnoći. Dodajte meso i slaninu pa sve izmešajte sa začinima. Zatim filujte listove kiselog kupusa. Slažite u dublju šerpu koju ste bogato namazali sa masti. Kada poređate sarme, dodajte malo dimljenih kostiju. Nalijte vode i kuvajte što duže to bolje.