Ponedeljak - Klasična srpska musaka od krompira

Potrebno je: 

  • 500 grama krompira
  • 350 grama mlevenog junećeg mesa
  • 1 kašika masti
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • so, biber

Za bešamel sos:

  • 1 l mleka
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika masti
  • 200 grama sitnog, masnog sira
  • so
  • Veza peršuna

Priprema: Krompir isecite što tanje na krugove (koristite neki od sekača za povrće, može onaj za kupus). Luk prodinstajte na masti, pa mu dodajte meso i začine. Sve izmešajte i sklonite sa ringle. 

Bešamel sos spremite tako što ćete na masti propržiti brašno i dodati mleko. Kada se zgusne, dodajte neki lep domaći sitan sir. 

U dublju vatrostalnu činiju slažite red krompira, red mesa, red bešamel sosa, pa red krompira, mesa i bešamel sosa, pa opet krompir i završite sa bešamelom. Zapecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 45 minuta. Po vrhu iseckajte svež peršun i poslužite. 

musaka.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

 Utorak - Špagete bolonjeze

Potrebno je: 

  • 500 grama mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 500 ml paradajz sosa
  • so, biber, origano
  • 500 grama špageta 
  • 200 grama rendanog kačkavalja

Priprema: Prodinstajte meso i luk, dodajte začine i paradajz sok i sve kuvajte oko 20 minuta. Skuvajte šapagete al dente, zatim ih izmešajte sa sosom i preko narendajte kačkavalj. 

shutterstock-451962982.jpg
Foto: Shutterstock

Sreda - Pohovana piletina sa krompir salatom

Potrebno je: 

  • 500 grama pileće belo meso
  • 2 jaja
  • malo brašna
  • so i biber
  • 500 grama krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • malo sirćeta, maslinovo ulje, veza peršuna

Priprema: Krompir operite i pod ljuskom ga skuvajte. Zatim ga oljuštite, isecite na kolutove i dodajte mu seckan crni luk i sitno seckan peršun, so, biber, maslinovo ulje i malo jabukovog sirćeta. 

Piletinu isecite tanko, posolite, uvaljajte u brašno pa u jaja i pecite na malo masti ili ulja. Ispečenu piletinu prvo stavite na ubrus da se iscedi višak masnoće, pa je poslužite uz krompir salatu. 

shutterstock-460012054.jpg
Foto: Shutterstock

 Četvrtak - Piletina u kari sosu sa pirinčem

Potrebno je: 

  • 400 g pilećeg filea (belog mesa)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika kari praha
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašika maslaca ili ulja
  • So i biber po ukusu
  • Prstohvat ljute paprike 

Za pirinač:

  • 200 g pirinča
  • 400 ml vode
  • Prstohvat soli
  • 1 kašičica maslaca ili ulja

Priprema: Pirinač dobro oprati, a zatim staviti u šerpu sa ključalom slanom vodom. Nakon 15 minuta laganog ključanja, dok voda ispari, dodati malo maslaca i promešati. 

Kockice piletine prodinstajte na ulju, zajedno sa belim i crnim lukom. Sve izmešati, dodati kurkumu i kari, a potom i biber i so. Zatim naliti pavlaku za kvuanje i sve ostaviti da se skrčka oko 10 minuta. Poslužiti uz pirinač i sezonsku salatu. 

piletina.jpg
Foto: Printscreen Youtube / Home kitchen with Danny

Petak - Pečena pastrmka sa blitvom i krompirom

Potrebno je:

2 pastrmke

500 grama krompira

3 veze blitve

so, biber, ulje, beli luk

Priprema: Pastrmku dobro oprati, zaseći je što sitnije i usoliti dobro. Pržiti je na vrelom ulju dok ne dobije lepu zlatnu boju. Ostaviti je na ubrus da se iscedi od viška ulja. 

Kuvan krompir izmešati sa blitvom koju ste prethodno propržili na ulju sa malo belog luka i soli. Uživajte!.

profimedia0396562694.jpg
Foto: Profimedia

Subota - Juneći gulaš sa pire krompirom

Potrebno je:

  • 500 g junetine od buta
  • 2 glavice crnog luka
  • 150 g šargarepe
  • 20 ml ulja
  • 250 g seckanog paradajza
  • kašičica ljute paprike
  • pola kašike ajvara
  • čen belog luka
  • pola čili papričice
  • kašika soka od paradajza
  • pola kašike skrobnog brašna
  • kašika peršuna
  • so
  • biber

Priprema: Prvo iseckajte povrće što sitnije pa ga stavite u dublju šerpu da se dinsta na masti ili ulju. Kada se sve lepo izdinsta, dodajte junetinu što sitnije seckanu. Kada se sve izmeša sa začinima, nalijte malo vode da se sve još duže kuva. Posle dodajte 1 kašiku brašna da gulaš dobije gustinu, a na kraju sitno seckan peršun.

Nedelja - Sarma, staro srpsko jelo

Potrebno je:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500 grama mlevenog junećeg mesa
  • 200 grama opranog pirinča
  • so, biber, crvena paprika
  • 3 glavice crnog luka,
  • 300 grama slaninice

Priprema: Luk prodinstajte na masnoći. Dodajte meso i slaninu pa sve izmešajte sa začinima. Zatim filujte listove kiselog kupusa. Slažite u dublju šerpu koju ste bogato namazali sa masti. Kada poređate sarme, dodajte malo dimljenih kostiju. Nalijte vode i kuvajte što duže to bolje. 

sarma.jpg
Foto: Printscreen/YouTube