Krokembuš je tradicionalna francuska poslasitca koja često menja i tortu za svadbu, a neretko se pravi i za krštenja, kao i za velike praznike. Naime, ime potiče od francuskih reči croque en bouche, što znači "hrskavo u ustima". Zapravo to je kula napravljena od profiterola – malih, okruglih kolačića od kuvanog testa (choux) punjenih najčešće vanila kremom. Potom se piramida zaliva karamelizovanim šećerom koji ih drži na okupu i daje im karakterističan sjaj i hrskavost.
Evo kako glasi provereno dobar recept iz kulinarskog šoua "MasterChef":
Pate Choux (testo)
Oprema:
- Kartonska kupa željene visine
- Vaza ili slično, koja služi kao postolje za kupu dok se puni
- Planetarni mikser
- Silikonska špahtla
- Termometar
- Dresir džak
Namirnice:
- Voda 110g
- Mleko 110g
- Buter 110g
- So 2g
- Brašno za hleb 150g
- Jaja 240g
Priprema:
Podgrejati rernu na 220°C. Ubaciti u šerpu vodu, mleko, buter i so. Dovesti do ključanja i ubaciti brašno, celu količinu odjednom. Vratiti na umerenu temperaturu uz stalno mešanje. Kada se formira lopta od testa koja se odvaja od krajeva posude ukloniti sa vatre. Prebaciti u sud od planetarnog miksera na kome je montirana mešalica za testo. Pustiti da se polako okreće i hladi. Kada se temperatura spusti (43-60°C) podići brzinu miksera na srednju brzinu. Ubacivati jedno po jedno jaje, tj. tek kada testo lepo upije prvo jaje, ubaciti sledeće. Prebaciti u dresir džak. Formirati loptice veličine 2cm na plehu obloženim papirom za pečenje. Peći u prethodno podgrejanoj rerni 20 minuta. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.
Poslastičarski krem
Oprema: Dresir džak sa ravnim vrhom
Namirnice:
- Šećer 58g
- Mleko 465g
- Jaja 1kom.
- Žumanca 1kom.
- Skrob 35g
- Šećer 58g
- Buter 28g
- Vanilin ekstrakt 7g
Priprema:
U šerpi dovesti mleko i šećer do kuvanja. Žicom za mućenje izmešati žumanca i jaja u ujednačenu masu. Umešati skrob i šećer. Uz stalno mešanje sipati mleko u tankom mlazu. Vratiti na vatru, i uz stalno mešanje dovesti do ključanja. Kuvati 2 minuta i ukloniti sa vatre. Umešati buter isečen na kockice i vanilin ekstrakt dok se buter ne otopi i sjedini sa kremom. Sipati u drugu posudu, prekriti plastičnom folijom koja naleže direktno na krem i staviti da se hladi u vodenu kupku. Prebaciti u dresir džak sa ravnim vrhom.
Karamel
Oprema:
- Šerpa
- Viljuške
- Termometar
Namirnice:
- Šećer 200g
- Voda 20g
Priprema:
U šerpici na srednjoj temperaturi podgrejati šećer i vodu dok ne dostignu temperaturu od 143°C. Ukloniti sa vatre i ostaviti malo da se ohladi. Sa dve viljuške izvlačiti niti preko Krokembuša.