1. Avokado salata sa krastavcem i limunom

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 1 svež krastavac
  • Sok 1 limuna
  • Maslinovo ulje
  • So,
  • biber
  • Sveži peršun
shutterstock-1108218389.jpg
Foto: Shuterstock

Priprema:

Iseckaj avokado i krastavac na kockice. Dodaj sok limuna, malo maslinovog ulja, začini i pospi peršunom. Sve lagano promešaj. Kremasto, osvežavajuće i jako fino uz piletinu ili ribu!

 2. Kremasta salata od šargarepe i jabuka

Sastojci:

  • 2 šargarepe
  • 1 slatka jabuka
  • Sok ½ narandže
  • Kašičica meda
  • Cimet (po želji)
shutterstock-625842053.jpg
Foto: Shuterstock

Priprema:

Narendaj šargarepu i jabuku. Pomešaj sa sokom od narandže i malo meda. Po želji dodaj cimet. Savršeno se slaže uz pečenu piletinu ili ćuretinu.

 3. Jogurt salata sa tikvicama i mirođijom

Sastojci:

  • 1 sveža tikvica
  • 1 čaša grčkog jogurta (ili biljni jogurt)
  • 1 čen belog luka
  • Mirođija
  • So i biber
tursija-od-tikvica-1.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Tikvicu narendaj, posoli i ostavi da pusti vodu. Procedi i pomešaj sa jogurtom, sitno seckanim belim lukom i mirođijom. Odlično ide uz meso sa roštilja!

4. Salata od leblebija i avokada

Sastojci:

  • 1 konzerva leblebija
  • 1 avokado
  • Maslinovo ulje
  • Limunov sok
  • Sveži korijander ili peršun
seme.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Leblebije isperi, avokado zgnječi viljuškom i pomešaj sve sa začinima i limunovim sokom. Kremasto, zasitno i hranljivo.

 5. Patlidžan salata sa tahinijem

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan
  • 2 kašike tahinija
  • Sok od 1 limuna
  • Maslinovo ulje
  • Beli luk
shutterstock-1178506687.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Ispeci patlidžan u rerni, oljušti i zgnječi ga. Dodaj tahini, limunov sok, beli luk i maslinovo ulje. Slično baba ganušu – fantastičan prilog uz roštilj.

6. Kremasta salata od crvenog pasulja i crvenog luka

Sastojci:

  • 1 konzerva crvenog pasulja
  • ½ crvenog luka
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika limunovog soka
  • Maslinovo ulje
profimedia0288431697.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

Pasulj procedi, luk sitno naseckaj. Pomešaj sa senfom, limunom i maslinovim uljem. Ova salata je ukusna i zasitna – savršena uz pečeni vrat ili kobasice.

7. Zelena salata sa dresingom od avokada

Sastojci:

  • Mešavina zelenih salata (rukola, radič, iceberg...)
  • 1 zreo avokado
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Sok ½ limuna
  • So, biber

Priprema:

U blenderu sjedini avokado, limunov sok, maslinovo ulje, so i biber – dobijeni kremasti dresing prelij preko salate. Osvežava i lepo se slaže s bilo kojim pečenjem.