1. Avokado salata sa krastavcem i limunom
Sastojci:
- 2 zrela avokada
- 1 svež krastavac
- Sok 1 limuna
- Maslinovo ulje
- So,
- biber
- Sveži peršun
Priprema:
Iseckaj avokado i krastavac na kockice. Dodaj sok limuna, malo maslinovog ulja, začini i pospi peršunom. Sve lagano promešaj. Kremasto, osvežavajuće i jako fino uz piletinu ili ribu!
2. Kremasta salata od šargarepe i jabuka
Sastojci:
- 2 šargarepe
- 1 slatka jabuka
- Sok ½ narandže
- Kašičica meda
- Cimet (po želji)
Priprema:
Narendaj šargarepu i jabuku. Pomešaj sa sokom od narandže i malo meda. Po želji dodaj cimet. Savršeno se slaže uz pečenu piletinu ili ćuretinu.
3. Jogurt salata sa tikvicama i mirođijom
Sastojci:
- 1 sveža tikvica
- 1 čaša grčkog jogurta (ili biljni jogurt)
- 1 čen belog luka
- Mirođija
- So i biber
Priprema:
Tikvicu narendaj, posoli i ostavi da pusti vodu. Procedi i pomešaj sa jogurtom, sitno seckanim belim lukom i mirođijom. Odlično ide uz meso sa roštilja!
4. Salata od leblebija i avokada
Sastojci:
- 1 konzerva leblebija
- 1 avokado
- Maslinovo ulje
- Limunov sok
- Sveži korijander ili peršun
Priprema:
Leblebije isperi, avokado zgnječi viljuškom i pomešaj sve sa začinima i limunovim sokom. Kremasto, zasitno i hranljivo.
5. Patlidžan salata sa tahinijem
Sastojci:
- 1 veći patlidžan
- 2 kašike tahinija
- Sok od 1 limuna
- Maslinovo ulje
- Beli luk
Priprema:
Ispeci patlidžan u rerni, oljušti i zgnječi ga. Dodaj tahini, limunov sok, beli luk i maslinovo ulje. Slično baba ganušu – fantastičan prilog uz roštilj.
6. Kremasta salata od crvenog pasulja i crvenog luka
Sastojci:
- 1 konzerva crvenog pasulja
- ½ crvenog luka
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika limunovog soka
- Maslinovo ulje
Priprema:
Pasulj procedi, luk sitno naseckaj. Pomešaj sa senfom, limunom i maslinovim uljem. Ova salata je ukusna i zasitna – savršena uz pečeni vrat ili kobasice.
7. Zelena salata sa dresingom od avokada
Sastojci:
- Mešavina zelenih salata (rukola, radič, iceberg...)
- 1 zreo avokado
- 2 kašike maslinovog ulja
- Sok ½ limuna
- So, biber
Priprema:
U blenderu sjedini avokado, limunov sok, maslinovo ulje, so i biber – dobijeni kremasti dresing prelij preko salate. Osvežava i lepo se slaže s bilo kojim pečenjem.