Za farbanje uskršnjih jaja nije vam potrebna nikakva hemija, niti kupovna boja iz kesica. Najlepše nijanse možete dobiti i uz pomoć sastojaka koje sigurno imate u kuhinji. Domaćicama je obično problem da dobiju jarko narandžastu boju, a tajna se krije u jednom začinu -kurkumi.

narandzasta-jaja (2).jpg
Foto: Shutterstock

PRVI NAČIN:  Kurkuma + crveni luk (za jarko narandžastu)

Sastojci:

  • 2 kašike kurkume
  • Ljuske 2–3 glavice crvenog luka
  • 500–700 ml vode
  • 1 kašika alkoholnog sirćeta

Način pripreme:

Kuvaj ljuske luka i kurkumu 30 minuta.

Procedi, dodaj sirće i u to potopi kuvana jaja.

Za intenzivnu narandžastu boju – ostavi jaja da stoje u boji nekoliko sati (ili preko noći u frižideru).

narandzastajaja.jpg
Foto: Shuterstock

DRUGI NAČIN: Paprika u prahu ili aleva paprika

Sastojci:

  • 2–3 kašike blage ili slatke aleve paprike
  • 500 ml vode
  • 1 kašika sirćeta

Način pripreme:

Pomešaj papriku sa vodom i kuvaj 15 minuta.

Procedi, dodaj sirće i potopi jaja.

Dobićeš toplu, jarko narandžastu nijansu – naročito ako koristiš svetla jaja.

Savet: Da bi boja ispala što lepše, prethodno izbelite jaja ili odmah kupite bela. Kada se ofarbana uskršnja jaja dobro osuše, premažite ih uljem za divan sjaja.