Za farbanje uskršnjih jaja nije vam potrebna nikakva hemija, niti kupovna boja iz kesica. Najlepše nijanse možete dobiti i uz pomoć sastojaka koje sigurno imate u kuhinji. Domaćicama je obično problem da dobiju jarko narandžastu boju, a tajna se krije u jednom začinu -kurkumi.
PRVI NAČIN: Kurkuma + crveni luk (za jarko narandžastu)
Sastojci:
- 2 kašike kurkume
- Ljuske 2–3 glavice crvenog luka
- 500–700 ml vode
- 1 kašika alkoholnog sirćeta
Način pripreme:
Kuvaj ljuske luka i kurkumu 30 minuta.
Procedi, dodaj sirće i u to potopi kuvana jaja.
Za intenzivnu narandžastu boju – ostavi jaja da stoje u boji nekoliko sati (ili preko noći u frižideru).
DRUGI NAČIN: Paprika u prahu ili aleva paprika
Sastojci:
- 2–3 kašike blage ili slatke aleve paprike
- 500 ml vode
- 1 kašika sirćeta
Način pripreme:
Pomešaj papriku sa vodom i kuvaj 15 minuta.
Procedi, dodaj sirće i potopi jaja.
Dobićeš toplu, jarko narandžastu nijansu – naročito ako koristiš svetla jaja.
Savet: Da bi boja ispala što lepše, prethodno izbelite jaja ili odmah kupite bela. Kada se ofarbana uskršnja jaja dobro osuše, premažite ih uljem za divan sjaja.