Loše navike

Decu tovimo slatkišima od rođenja: Evo koje su posledice!

Šećera ima u bukvalno svim proizvodima, pa ako detetu dajemo još i koncentrovani šećer to je zaista velika količina koja nije dobra ni za odraslu osobu, a pogotovo za malo dete

Vaše dete & vi
19:15h Autor:
Decu tovimo slatkišima od rođenja: Evo koje su posledice!
Foto: Shutterstock

U istraživanju koje je sproveo sajt Bebac.com, a u kojem je učestvovalo 2470 mama, zaključeno je da svaka druga beba, odnosno 44,5 odsto, dobije slatkiš pre navršene 1. godine. U drugoj godini čak 80 odsto dece jede slatkiše, što je podatak koji pedijatre zaista zabrinjava.

Tek 9,3 odsto mama slatkiš će dati nakon drugog rođendana, a 9 odsto mama uopšte ne daje detetu slatkiše.

Mame su u istraživanju odgovarale na dva pitanja:

"Sa koliko meseci ste bebi dali ili planirate da date šećer (keks, instant kaše, bilo kakav slatkiš..)?" i "Sa koliko meseci ste bebi dali ili planirate da date zaslađene sokove?"

5 saveta o roditeljstvu koja nikako ne bi trebalo da slušate: Jedino vi znate šta je najbolje za vaše dete!

Pedijatar Milica Kotlajić objašnjava da unošenje šećer po pravilu uvek ima za posledicu gojaznost i loše zube, ali i loš imunitet.

"Ja razumem da je mamama najlakše da umute keks i mleko, jer to sva deca rado jedu, ali te instant kašice su pune šećera i nemaju nikakve korisne minerale, vitamine i proteine, što se automatski odražava na zdravlje deteta.

Šećera ima u bukvalno svim proizvodima, pa ako detetu dajemo još i koncentrovani šećer to je zaista velika količina koja nije dobra ni za odraslu osobu, a pogotovo za malo dete.

Šećer stvara i zavisnost, pa će deca samo iznova da ga traže i tako roditelji upadaju u sve veći problem," kaže dr Kotlajić.

Ona ističe da je veoma bitno kod dece razviti zdrave navike što se tiče ishrane, jer receptori za ukus se formiraju i kako ih od malena budete naučili tako će im ostati za ceo život.

Znaci da dete odrasta u frustriranu osobu: Dr Rajović savetuje kako da problem sasečete u korenu!

"Nije istina da kada detetu nešto branite ono će prvom prilikom kada ne bude pod kontrolom posegnuti za tim. Kada je dete naviklo na određene ukuse, čak i kada je u prilici da proba ono što mu branite, ono će to uzeti ali i brzo ostaviti, jer mu se neće dopasti.

Formirajte ukus svojoj bebi. Cedite im prirodne sokove, dajte im kuvano povrće, a kašice sami napravite od palente, ovsa, pirinča, uz dodatak mlečnih proizvoda, mlevenih orašastih plodova, voća… Kombinacija je bezbroj, bitno je da se instant kašice i sokovi zaobiđu jer u njima ima najviše šećera," savetuje pedijatar.

Ovako počinje upropašćavanje dece: Sramota me je ove selendre u kojoj živimo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs