da se naježiš

Ispovest novopečene mame koja će vas ostaviti bez reči: Bilo mi je teško, ali ove 3 reči su me izvukle!

Kada žena postane majka, ceo svet se menja. To je iskusila i ova mama, a njena ispovest će vas ostaviti bez teksta

Vaše dete & vi
20:53h Autor:
Ispovest novopečene mame koja će vas ostaviti bez reči: Bilo mi je teško, ali ove 3 reči su me izvukle!
Foto: Shutterstock

Koliko teško i izazovno majčinstvo može da bude, bez obzira na to koliko dete ima godina, dobro zna i mama Vendi Visner.

Njoj je jedna prijateljičina rečenica pomogla u trenucima kada joj je bilo najteže.

Ovo je njena ispovest:

"Nedavno sam s prijateljicom, koja je takođe mama, razgovarala o vaspitanju starije dece (jednako je teško kao i vaspitanje male dece, ali na drukačiji način). Razgovarale smo o tome kako je teško dobiti dobar savet u toj fazi roditeljstva i kako je lako biti nesiguran u donošenju odluka za svoju decu.

'Sećaš li se šta smo govorile jedna drugoj dok su naša deca bila bebe?' pitala me.

Sećala sam se. Zapravo mi je odmah sinulo.

Kad su naša deca, sada stari između osam i 12 godina, bila male bebe, kad nismo znale da li ih držimo previše ili premalo, kad smo konstantno dobijale savete koje nismo tražile od rodbine, pa čak i od stranaca, postojale su tri reči koje smo govorile jedna drugoj, a koje bi nekako sve popravile:

Istraživanje pokazalo: Evo koliko sna roditelji izgube do bebine 2 godine!

foto: Shutterstock

'Radiš ispravnu stvar.'

Te reči nisu davale nikakav konkretan, određen savet, poput toga koliko često treba da dojimo, kad će naša deca biti spremna za hranu ili šta da odgovorimo dosadnim nepoznatim ljudima koji nas stalno pitaju spavaju li naša deca celu noć. Nismo znale šta treba da činimo.

Bila je to jednostavna potvrda toga da što god smo radile, bilo je ono što treba da radimo. Zašto? Jer mi smo roditelji, poznavale smo naše bebe najbolje i mi smo te koje bi trebalo da odlučuju o takvim stvarima – niko drugi. Bilo je to priznanje toga što nijedan drugi roditelj, stručnjak, knjiga ili doktor nije mogao da ospori: naš roditeljski instinkt.

Koliko često novim roditeljima neko kaže da veruju svom instinktu, da su oni stručnjaci za svoje dete? Niti približno dovoljno, iako je to čista istina. Naravno, ima dovoljno mesta za savet, zdravstvene stručnjake i stručnjake za sigurnost. Zdravlje i sigurnost bebe na prvom su mestu i nemaju svi novi roditelji sve informacije.

Ali kada je reč o roditeljstvu, to je isključivo vaša stvar i ne dozvolite da vam neko govori drugačije.

Roditelji, obratite pažnju: Ova godina je ključna da vaše dete izabere kojom rukom će se služiti!

foto: Shutterstock

Sve najčešće debate vezane za rano detinjstvo (dojenje ili bočica, spavanje s roditeljima ili ne, odlazak na posao ili rad od kuće) nemaju samo jedan odgovor. I u većini slučajeva, što god izabrali, obično sve na kraju ispadne dobro.

Novi roditelji stres više osećaju zbog sumnje u same sebe i zbog toga što ih drugi osuđuju. 'Izreke' poput ove 'radiš ispravnu stvar' te prijatelji i rodbina koji uvažavaju vaše izbore i odluke, stvarno daju snagu.

Svi mi se trudimo najviše što možemo, pronalazimo sopstveni put i pokušavamo da radimo ono što je najbolje za našu decu. Kod svakoga je to drugačije, ali moramo verovati da kakve god odluke doneli kao roditelji, deca će biti dobro, a i mi.

Za nas koji imamo veću decu, ove su reči jednako važne, ako ne i važnije.

Mame veće dece ne dobijaju ni približno dovoljno saveta koliko bi trebalo i tek nekolicina nas govori o tome koliko je roditeljstvo i dalje teško.

Ali i dalje vredi ista istina. U kojoj god fazi roditeljstva bili, koliko god izbezumljujućih trenutaka imali svaki dan, zapamtite da ste vi roditelj. Vi poznajete sebe i svoje dete najbolje. I obećavam: deca će biti dobro.

Mame i tate matematički objasnili kako je to imati decu: Roditeljstvo je 10% spoznaje da bi ubio za svoju decu i 90% obuzdavanja da ih ne ubiješ!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs