stručnjaci tvrde

Roditelji greše jer ne uče decu da im pomažu u ranom uzrastu: Kućni poslovi će ih naučiti ovim veštinama!

U nastavku pročitajte koje dobrobiti za dete ima rano upoznavanje sa kućnim poslovima

Vaše dete & vi
21:07h Autor:
Roditelji greše jer ne uče decu da im pomažu u ranom uzrastu: Kućni poslovi će ih naučiti ovim veštinama!
Foto: Shutterstock

Današnji roditelji predugo čekaju kako bi uveli dete u svet kućnih poslova jer misle da deca treba da budu spremna za to, tvrde stručnjaci.

"Najbolji način da dete bude spremno jeste učenje obavljanja poslova", govori Rodžer W. McIntire, stručnjak za roditeljstvo i autor nekoliko knjiga o vaspitanju dece.

Kućni poslovi od najranije dobi pomažu deci da izgrade osećaj veština, odgovornosti i samostalnosti. Uz to, ključni su faktori kada je u pitanju uspeh - veštine i vrednosti koje dete nauči jednako su korisne kao i upravljanje odraslim životom.

Kućni poslovi razvijaju osećaj odgovornosti kod deteta

Mala deca vole da kopiraju roditelje i prirodno je da žele da im pomognu u kućnim poslovima. A upravo to podstiče učestvovanje i doprinosi tome da veličina zadatka nije važna već izgradnja osećaja odgovornosti povezana s tim obavezama.

Dobar primer je glumica Betina Karlos koja je nedavno na Instagramu objavila listu obaveza koju je napravila za svoju sedmogodišnju ćerku kako bi je naučila da bude 'odgovorna članica njihovog doma.

Zabavna lista poput ove ili raspored pomoći će deci u planiranju i organizovanju njihovog vremena i svakodnevnog rasporeda.

Dragoceni saveti psihologa: Na ovaj način ćete odgajiti dete koje se ne plaši ničega!

foto: Shutterstock

Obaveza je, bez obzira koliko mala bila, odlična vežba za veštine donošenja odluka

Amber Folkman, blogerka i mama troje dece, ima pametno rešenje kako svoju decu da navede na obavljanje kućnih poslova.

Naime, ona dodeljuje nagrade za svaki obavljeni zadatak. Ima kutiju koju je nazvala 'Mamina radnja', a koja je puna slatkiša, slikovnica, bojica, papira, zagonetki i drugih zabavnih sitnica. Kada jedno od njene dece završi svoje zadatke, može izabrati bilo šta iz kutije.

Dodjeljivanjem ovakvih nagradica omogućavate detetu da donese informiranu odluku i pomažete mu da nauči uzroke i učinke.

Dakle, ako kažete detetu da prebriše sto nakon obroka, može dobiti nagradu. Dete na taj način bira hoće li to učiniti ili ne, ali to takođe znači da možda neće ništa dobiti pa će samo proceniti. Na taj način uči da se suoči s problemima i uči se prilagoditi na neočekivane situacije.

Malo upozorenje za nagrade: Budite oprezni oko deljenja nagrada. Nagrade vremenom prestanu delovati.

"Ako dete govori da zaista želi nešto da uradi i to proizlazi iz njegovih unutrašnjih interesa, tada to prestaje biti mito, već način na koji dete strukturiše svoje jutro", objašnjava stručnjak za roditeljstvo, Ketrin Rejnolds Levis.

Deca uče osnovne veštine kroz kućne poslove

Ukoliko pomažu roditeljima oko jednostavnih stvari, deca uče mnoge osnovne veštine koje će mu kasnije biti potrebne u školi.

Poslovi poput razvrstavanja veša ili kuvanja mogu naučiti decu brojevima, bojama, seckanju, dopunjavanju i brojnim drugim stvarima.

Divi se kćerki, pohvali sina: Vaspitni metod koji 100% deluje!

foto: Shutterstock

Uče decu samostalnosti

"Kuani poslovi od najranije dobi od velike su važnosti za stvaranje navika koje će značajno uticati na detetov sadašnji i budući razvoj", govori profesorka na Učiteljskom fakultetu, Elizabet Ana King-Santos i dodaje kako zbog kućnih poslova deca postaju svesna kako su sposobna da samostalno obavljaju stvari.

Kako bi podstakla samostalnost, klinički psiholog An Devit predlaže da dopustite detetu da obavi neki zadatak koji obično vi obavljate za njega.

"Nije stvar u kažnjavanju ili tome da ne želite raditi stvari za svoje dete. Radi se o pokazivanju poverenja u detetovu sposobnost, pokazivanju vrednosti zbog doprinosa i želje da izgradite sposobnost i navike koje će detetu koristiti doživotno", dodaje psiholog.

Izgrađuju dečiji osećaj postignuća i motivaciju

Deca koja se podstiču da pomažu od najranije dobi odrastaju s pozitivnim stavom prema poslovima i obavezama.

"Kada dete ispuni zadatak, ima priliku da osetiti ponos, osećaj postignuća, samostalnosti, autonomije i dobro se oseća", objašnjava profesorka King-Santos.

Najviše od svega, uči ih vrednostima pomaganja drugima i zahvalnosti.

"Uključivanje dece na bilo koji način uči ih šta znači voditi dom i imati porodicu", kaže mama i blogerka Melani Mag-atas.

Ona ističe kako njene ćerke njoj pomažu u svim poslovima na neki način.

"Petogodišnja Giana i sedmogodišnja Ysobel pomažu mi da perem veš tako što stavljaju veš u mašinu, a ja obavim ostatak. To im pomaže u izgradnji zahvalnosti, te zaista cene ono što mi, roditelji, činimo za njih."

Ako majka kaže da taj čovek nije za vas, poslušajte je: Evo zašto!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs