Najveće istraživanje do sada

Studija na 2 miliona dece pokazala: Ovo je pravi uzrok autizma?

Naučnici još uvek nisu identifikovali koji su faktori iz okoline najopasniji

Vaše dete & vi
Autor:
Studija na 2 miliona dece pokazala: Ovo je pravi uzrok autizma?
Foto: Shutterstock

Najveća studija posvećena istraživanju uzroka autizma kod dece, sprovedena na više od dva miliona mališana iz 5 različitih zemalja, potvrdila je - genetika je najveći faktor rizika za razvoj ovog teškog poremećaja.

Precizne brojke

Istraživači su otkrili da u 81 % slučajeva autizma dolazi zbog nasleđenih gena, dok faktori iz okoline čine manje od 20 odsto rizika.

Faktor majke poput težine, policističnih jajnika i porođaja na carski rez ne utiču na razvoj autizma ili je to beznačajno.

Do ovog zaključka naučnici su došli posmatrajući kartone više od 2 miliona deca rođenih u Danskoj, Finskoj, Švedskoj, Izraelu i Zapadnoj Australiji od 1998. do 2011. godine. Internacionalni tim stručnjaka pratio je subjekte do njihove 16. godine, a vremenom je više od 22.000 praćene dece razvilo autizam.

Kako dolazi do autizma

Autizam nikada ne nastaje samo iz jednog razloga, već je najverovatnije u pitanju kombinacija nekoliko njih. To znači da faktori iz okoline i dalje igraju veoma značajnu ulogu, iako još uvek nisu u stanju da identifikuju koji su faktori iz okoline najopasniji.

Takođe, još uvek nisu otkriveni specifični geni i veze između njih koje dovode do autizma, ali istraživanja se nastavljaju.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs