roditeljstvo

Koje namirnice su pravi izbor: Čime treba da hranite bebu kada prestane da pije mleko

Stručnjaci odgovarju na pitanje koje je često prava nedoumica, naročito za novopečene roditelje

Vaše dete & vi
10:26h Autor:
Koje namirnice su pravi izbor: Čime treba da hranite bebu kada prestane da pije mleko
Foto: Shutterstock

Roditelje često muči pitanje koje namirnice prvo treba da uvedu u ishranu kada dođe vreme da beba polako prestaje da pije mleko, a počne da se navikava na čvrstu hranu.

Iako leto nudi obilje voća i povrća, prema brojnim iskustvima, ovo godišnje doba nije idealno vreme za početak čvrste ishrane.

Ishranu leti može da pokvari vrućina, pojačana žeđ, kao i promena okoline i rutine zbog odlaska na godišnji odmor. Bebi je to sve ponekad previše, pa se ne treba brinuti ako ne ide sve odmah onako kako ste planirali.

Započnite namirnicom tipičnom za vaše podneblje. Iako su se pravila ishrane kroz godine menjala, pa je nekada važilo pravilo da mora da se započne voćem, zatim kasnije žitaricama, a na samom kraju povrće. Novo pravilo je da pravila nema.

Treba započeti sa namirnicom tipičnom za podneblje u kojem živite, koju će dete i kasnije da jede. Letnje namirnice idealne su za pripremu raznolikih i ukusnih kašica, stoga je dobro za doručak detetu starijem od šest meseci dati kašicu sa mlekom i žitaricama, obogaćenu sezonskim voćem.

Za ručak je idealna kombinacija ribe i sezonskog povrća sa dodatkom maslinovog ulja ili kombinacija nekog variva i žitarica.

Za večeru možete da kombinujete belo meso i povrće.

"Najbolje užine su sveže voće, poput trešanja, dinje, breskve, nektarine ili lubenice, zavisno od starosti deteta.

"Ukoliko započinjete uvođenje čvrste ishrane u letnjim mesecima primetićete da dete instinktivno bolje prihvata ono što se često naziva ‘lakša hrana’, odnosno namirnice bogate vodom i mineralima, koji se tokom vrućih dana pojačano gube znojenjem", kaže nutricionista Matković.

So i šećer, savetuju, lekari i nutricionisti, suvišni su tokom prve godine života, dok je potpuno suprotno sa ostalim začinima. Mogu se uvoditi polako već od sedmog, osmog meseca.

Začinsko bilje ima lekovita i antibiotička svojstva, pa bebama u hranu možete da dodajete peršun, origano, ružmarin, cimet, bosiljak.

Već sa šest meseci bebe su spremne da probaju jabuke, banane, trešnje, breskve, šljive i borovnice.

Od povrća, prve su na redu tikvica, šargarepa i krompir.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

bebaishrana