savet jedne mame

Roditelji, niste svesni koliko grešite: Kod ovih 5 stvari prelazite dečju granicu!

Jedna mama je navela 5 situacija u kojima roditelji prelaze granice prihvatljivog ponašanja prema svojoj deci

Vaše dete & vi
Autor:
Roditelji, niste svesni koliko grešite: Kod ovih 5 stvari prelazite dečju granicu!
Foto: Profimedia

Roditelji su u današnje vreme često zaštitnički nastrojeni, što je i razumljivo zbog velike količine ljubavi koju osećaju prema svojim malim bićima. Ali, nekada jednostavno "izgore" u toj želji, te pređu neke granice.

Zagrljaji i poljupci

Koliko vam se puta desilo da šetate dete i onda slučajni prolaznici na upućen dečji osmeh požele da pomaze, zagrle ili poljube vašeg mezimca?

"Naravno da bi takvo ponašanje među nepoznatim ljudima bilo neprihvatljivo, pa zašto to nije situacija i kad je reč o deci, pita se mama Ročaun Meadovs-Fernandez.

Decu nikako ne treba prisiljavati da sami zagrle nekog, ako samo ne oseti potrebu, pa čak to bio i rođak. Svakim nametanjem fizičkog kontakta oduzimate mu mogućnost izbora.

Kanadski psiholog: Ovo je jedino pravilo kojeg sam se pridržavao kada su mi deca bila mala!

foto: Shutterstock

Udaranje po guzi

Iako mnogi roditelji smatraju da takvim pristupom pravilno vaspitavaju dete, postavlja se drugo pitanje: Ne narušavaju li se takvim odnosom djtetov privatni prostor i njegove emocije?

Prisiljavanje da dete uradi nešto što ne želi

Ako odrasla osoba drugoj kaže "ne", velika je verovatnoća da će to biti prihvaćeno. Međutim, kad mališani nešto ne žele da urade oni jednostavno ignorišu.

Dok s jedne strane postoje trenuci u kojima se njihovo "ne" ne može prihvatiti, poput sladoleda pre ručka, postoje situacije u kojima treba biti popustljiv.

Deca upijaju od odmalena pa ako želimo da jednog dana budu nezavisni i sposobni ljudi da donose kvalitetne odluke, treba im dopustiti da njihove perspektive i njihovi stavovi vrede od malih nogu.

Bićemo deca, sve dok su nam roditelji živi: Godine sa tim nemaju ništa!

foto: Shutterstock

Ignorisanje njihovih osećanja

"Prestani da plačeš" je najčešća rečenica roditelja koji ponašanje svog mališana smatraju neprihvatljivim.

Međutim, ako deci govorimo kada treba da plaču i pokazuju emocije, a kada ne, oni će ubrzo postati zbunjeni i dovešćete ih u situaciju da potiskuju emocije, što nikako nije dobro, smatra ova mama.

Otkrivanje dečjih tajni

I mališani imaju svoje tajne kao i odrasli ljudi, te ako vas je zamolilo da je nikom ne odajete, poslušajte ih.

Ako učinite suprotno i odate ono što su vam rekli u poverenju, vaš odnos će biti poljuljan, naročito ako je vaše dete tinejdžer.

To je period kada je dovoljno emocionalno izazovno i bez znanja da roditelj dečje pokrete deli s celom porodicom i prijateljima na primeru na Fesjbuku.

Zato je važno, čak i najmlađem detetu, da date do znanja da ima pravo na privatnost, piše mama na stranicama Scary Mommy.

Ako deca usvoje ovih 10 veština u detinjstvu, stasaće u srećne ljude pune samopouzdanja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs