održite mir u kući

Bez vike: 8 saveta uz pomoć kojih ćete biti smireniji roditelj, a nećete izgubiti autoritet!

U nastavku pročitajte kako da održite mir u kući bez podizanja tona na dete

Vaše dete & vi
Autor:
Bez vike: 8 saveta uz pomoć kojih ćete biti smireniji roditelj, a nećete izgubiti autoritet!
Foto: Profimedia

U današnje vreme mnogi roditelji pokušavaju da disciplinuju svoju decu povišenim tonom i vikanjem, misleći da će to uroditi plodom.

Ali, šta se dešava kada izgubite kontrolu? Treba da imate na umu da vikanje nekad može samo da odmogne i da izazove kontrafekat.

Uz pomoć ovih koraka održaćete miran odnos sa svojim mališanom, a opet nećete izgubiti autoritet.

Jednostavno stanite

Čim primetite da ste pod jakim stresom i imate osećaj kao da ćete da eksplodirate od besa, pokušajte da se suzdržite i jednostavno povucite ručnu.

Nemojte vikati na dete i uraditi neki nepromišljeni potez zbog kojeg se kasnije možete kajati. Odmahnite rukama i stanite! Tek kada osetite da ste se smirili, onda reagujte kako smatrate da treba.

Snizite ton glasa do šaputanja

Sećate se kako su svi pažljivo slušali šeficu Mirandu Pristli u filmu 'Đavo nosi Pradu' kada je šaputala? Kada će se vaša deca naprezati kako bi čula šta govorite, tada će biti prisiljena da slušaju šta imate da kažete.

Vaspitan roditelj: Preduslov za vaspitano dete!

foto: Shutterstock

Korististe vizualni raspored

Svi roditelji znaju koliko je teško naterati decu da se brzo spreme za školu u jutarnjim časovima. Tada kreće i vikanje roditelja kako bi ih požurili.

Zato bi bilo dobro da imate na papiriću raspored sa koracima koje deca ujutrou treba da naprave, ali u obliku crteža.

Recimo, pojedite doručak (crtež činije s pahuljicama), obucite (crtež odeće), operite zube. Mališani vole da znaju šta tačno treba da urade i precrtajte svaku stvar koju uradite, a mali crteži su zabavni podsticaji.

Posledice kojih se držite

Kako preusmeriti decu od lošeg ponašanja? Odvlačenje pažnje je odlično rešenje naročito za malu decu, ali i za predškolce i stariju decu. Potrebno je da izvučete posledice iz rukava i da ih se držite.

Umesto da vičete na decu kada vam teraju inat ili su bezobrazna- vi im dajte do znanja koje su posledice takvog ponašanja. Najvažnije je da se držite svojih principa jer će deca tako shvatiti da stvarno mislite ono što pričate.

Koristite štopericu

Ako ste od onih roditelja koji često povisuju ton na svoje dete kada se sprema za izlazak iz kuće, pokušajte sa štopericom.

Bilo da je reč o kuhinjskom tajmeru, peščanom satu ili mikrotalasnoj, namestite ih i gledajte svoje mališane kako uživaju takmičeći se sa satom kako bi što brže završili svoje zadatke.

Povezivanje

Pokušajte da posmatrate stvari iz dečje perspektive, te imajte saosećanja kada postavljate granice. Imajte na umu da dete čim oseti da ga razumete, više će se potruditi da vas sasluša.

Povežite se, a zatim ispravljajte, što bi značilo da treba da razgovarate onog trenutka kada ste oboje smireni.

Kako da se suprotstavite manipulatoru: Naučite kako da kažete NE - Diplomatski, ali odlučno!

foto: Shutterstock

Pauza

Nekada je jednostavno najpametniji ptoez izaći iz sobe. Ako odete da se umijete, ublažićete ljutnju.

Smanjite okidače ljutnje

Preduzmite korake kojima ćete smanjiti nervozu i ljutnju tako da vaš mališan ne može da dođe do stvari do kojih ne bi trebalo. To znači da treba da držite što dalje od njih stvari koje ne želite da diraju. Takođe, poštujte njihovu potrebu za spavanjem jer ako puno vičete to će se odraziti na njihov san.

Priča majke koja će probuditi sve roditelje: Moja deca se redovno tuku, to je poražavajuće!

(Stil.kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs