psiholog savetuje

Roditelji, otvorite oči: Ovako treba pričati sa tinejdžerom o prvim leptirićima u stomaku!

Pubertet je buran i često problematičan period u životu deteta i roditelja. Psiholog otkriva na koji način treba da pričate o prvim simpatijama vašeg adolescenta

Vaše dete & vi
Autor:
Roditelji, otvorite oči: Ovako treba pričati sa tinejdžerom o prvim leptirićima u stomaku!
Foto: Shutterstock

Zaljubljenost i romantična osećanja nisu rezervisani samo za odrasle. Upravo se u adolescenciji stvaraju prvi "leptirići u stomaku".

Adolescencija je prelazni period iz detinjstva u odraslu dob, a u razvojnoj psihologiji obuhvata period od, 10. do 20. godine života.

Upravo u tom periodu pojedinac doživljava brojne promene: fizičke, kognitivne i emocionalne, što psiholozi često nazivaju periodom „bure i stresa“.

Jedna od promena, ona emocionalna, pomalo je zanemarena, posebno kada je reč stvaranju romantičnih osećanja, ali baš te promene utiču na razvoj identiteta, školski uspeh, traženje sopstvene seksualnosti, pa i na porodične odnose.

Prema statistikama koje navodi psiholog Lacković-Grgin, oko 70 posto mladih do završetka srednje škole imalo je barem jednu romantičnu vezu.

Srpski stručnjak o grešakama u vaspitanju: Zbog ovoga naša deca odrastaju u frustrirane ljude!

foto: Shutterstock

Razgovor bez srama

"U tom vremenskom periodu kada vaše dete počinje da „oseća leptiriće“ vrlo je važno to primetiti i bez ustručavanja razgovarati o tome. Na taj će način vaše dete znati da je to što mu se događa sastavni deo života, te da ste i vi prošli nešto slično", kaže psiholoh Irena Šestak i dodaje:

Vrlo često taj razgovor izostaje jer roditelji misle da to nema smisla, da su njihova deca već ionako sve to pročitala na internetu, čula u školi ili videla na televiziji. Nekad im je i neprijatno započinjati tu temu. Međutim, baš tada je najvažnije da se i roditelj priseti svojih prvih zaljubljenosti i kako se osećao u tom trenutku".

Kako dalje pojašnjava, najbolje je taj razgovor započeti u opuštenoj atmosferi o tome sviđa li se ko vašem adolescentu, u koji razred ide, čime se bavi u slobodno vreme i slično kako biste dobili barem detaljne podatke o tome s kime provodi vreme kada nije kod kuće, posebno ako su već u vezi.

Period adolescencije je traganje za identitetom, a sve se to formira i u zdravim odnosima s drugima, pa tako i roditeljima. Kada probijete led, počnite da govorite o svojoj prvoj simpatiji ili ljubavi.

Decu obično zanima kako su se njihovi roditelji upoznali, jesu li jedno drugome bili prva ljubav, kako su prepoznali da je reč o ljubavi i slično, savetuje psiholog, te dodaje da je adolescentu potrebno ostaviti i prostora jer zbog promena koje doživljava često ne može racionalno da razmišlja.

Profesor Milica Novković: Roditelji mogu da zaštite dete od lošeg društva, evo kako!

foto: Shutterstock

U tom periodu su gotovo kao na „sedmom nebu“, te im treba dopustiti da sami iskuse osećanja koji ide uz prve simpatije.

Međutim, prve simpatije i zaljubljenosti nekad se neslavno završe, a tada roditelj treba biti posebno pažljiv.

Kada dođe kraj „velike ljubavi“, treba razumeti i taj deo i prisetiti se kako je nama bilo. Nikako se ne smije nesmotreno umanjivati ta bol i patnja koja je obično izraženija kod mladih devojaka jer se vežu dublje od mladića.

Pojaviće se i potištenost, a možda i depresija. Pritom im treba dati vremena, ali i pratiti znakove, te potražiti stručnu pomoć ako se primeti da adolescent zbog tih osećanja duže zanemaruje svoje obaveze, kaže Šestak.

Jednako je tako moguće da simpatije neće biti uzvraćene, zbog čega će osećati tugu, ljubomoru i ljutnju. Provešće mnogo vremena razmišljajući o tome, a može se i udaljiti od dotadašnjih prijatelja, pa ako primetite simptome depresije, svakako potražite pomoć, počevši od školskog psihologa.

Mama, samo ovako se vaspitava sin: 10 zlatnih pravila!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs