Saveti za udomljavanje egzotičnih kućnih ljubimaca

Iako se većina nas odlučuje za ''standardne'' kućne ljubimce poput mačaka, pasa i ribica, ima i onih koji vole egzotične i ulozi ljubimaca retko viđene životinje. Ako želite tarantule, zmije ili guštere, dajemo vam nekoliko saveta kako da se što bolje pripremite pre nego ih udomite, kako biste im omogućili što kvalitetniji način života.
Ljubimci 24.03.2013. - 16:04h
Foto: Shutterstock.com

Informisanost
Pre nego što odlučite da kupite bilo koju egzotičnu životinju, potrebne su vam informacije o poreklu same životinje, o uslovima u kojima živi, kako se održava, čime se hrani, koja joj temperatura odgovara,  koja vlažnost vazduha i kakvog je karaktera. Što više informacija imate, tim bolje. Vaš ljubimac će biti zadovoljan i živeti duže.

 

Terarijum
Kako pričamo o njihovoj kući i mestu za odmor, temperatura mora biti prilagođena svakoj vrsti ponaosob. Idealna temperatura se postiže grejačima, odnosno lampama kojima se obezbeđuje toplota mikroklime. Da biste kupili pravu veličinu terarijuma, potrebno je znati da širina terarijuma mora iznositi minimalno dve dužine tela ljubimca, dok njegova visina mora podrazumevati tri dužine tela ljubimca.

 

Da bi se terarijum u potpunosti pripremio za svog novog stanara, neophodno je na dno staviti supstrat (šumska zemlja ili treset, koji se kupuju u svim radnjama za ljubimce) u sloju debljine 2-3 cm. Nakon supstrata naneti sloj biljaka, bilo veštačkih bilo pravih, zatim kamenje, pesak i koru drveta. Bitno je nepomenuti da supstrat nikako ne bi smeo da sadrži tragove insekticida ili drugih štetnih sastojaka, jer mogu nauditi životinji. Ujedno, ne bi trebalo preterivati sa dodacima, kako bi ljubimac mogao nesmetano da se kreće ili proteže u terarijumu.

 

Rizik
Osim ljubavi koju imate prema egzotičnoj životinji, trebalo bi posedovati i sve informacije o rizicima koje one donose. Virusi, bakterije, paraziti koje mogu preći i na čoveka i ugroziti njegov imuni sistem, idu zajedno u paketu sa ovim životinjama. Ako su potrebne vakcinacije ili mere opreza, svakako ih preduzmite. Poseban rizik su životinje donete ''na svoju ruku'' sa putovanja, bez obraćanja pažnje da li su ugrožene vrste i da li bi im odgovaralo naše podneblje. Ovako nepromišljeno ponašanje može imati i tragične posledice, odnosno uginuće životinje.

 

Ishrana
Ukoliko se ne bojite buba, miševa, pacova i crva, trebalo bi njima hraniti svog ljubimca. Tarantule, dok su male, vole crve i skakavce, da bi, kasnije, kad odrastu, bile u stanju da pojedu i čitavog miša. Afričke zmije takođe jedu miševe i sve vrste malih glodara. Gušteri, međutim, vole insekte. Kako su po prirodi lovci, preporučljivo je da u terarijum sami pustite neku vrstu insekta, kako bi gušter imao tu mogućnost da ga sam ulovi. Za razliku od malih guštera, kameleonima i iguanama treba uz insekte dodati i preparate u vidu kalcijuma, magnezijuma, joda, vitamina A i D3.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...