Mnogi vlasnici u početku ne znaju da su alergični

7 saveta: Kako kontrolisati alergiju na mace?

Iako vam se možda čini nemoguće, uz nekoliko praktičnih saveta možete da živite sa mačkom i alergijom pod istim krovom
Ljubimci
08:20h
7 saveta: Kako kontrolisati alergiju na mace?
Foto: Shutterstock

Stručnjaci tvrde da bi deca trebalo da rastu uz kućne ljubimce jer tako jačaju imunitet i postaju otpornija na alergije i slične probleme. Ove tvrdnje su tačne, ali šta raditi ako se alergija kasnije pojavi? Ljudi misle da je jedino rešenje ukloniti životinju iz svog okruženja, ali na sreću, nije tako! Evo nekoliko saveta šta uraditi kako bi se alergija na macu držala pod kontrolom.

Česti napadi kijanja i upaljene oči, neretko se pripisuju prašini ili umoru, a kada shvatite od čega vas mahnito svrbe dlanovi, primenite sledeće preventivne mere: 1. Ako je vaša mačka stalno u kući promenite to. Kućnim macama ograničite kretanje na nekoliko prostorija, odnosno, ne dozvoljavajte joj da spava u vašoj spavaćoj sobi i u vašem krevetu. 2. Dvosedi, trosedi, fotelje, jastuci, posteljina i pokrivači izuzetno privlače alergene i zato nemojte dopustiti mački da spava na njima. Pored zabrana, češće perite sve ove delove nameštaja. 3. Morate se naviknuti na činjenicu da tepihe morate prati svaka tri meseca, a posteljinu i stvari koje dolaze u dodir sa macom perite na temperaturi iznad 40°C, najmanje jednom u dve nedelje. 4. Usisavanje može da pogorša situaciju jer tako alergeni odlete u vazduh, pa koristite posebnu vrstu koja ih “hvata”, a na tržištu ih ima. 5. Koristite perive antialergijske pokirivače gde god možete, posebno na svom krevetu. 6. Prozore držite otvorene kada god možete. Jer će alergena tako biti manje. 7. Ako budete imali na umu renoviranje stana ili promenu nameštaja, imajte na umu da je glatke drvene podove i namještaj koji se može očistiti vlažnom krpom, lakše osloboditi alergena od itisona, tepiha, mebla ili vune.

Alergiske reakcije ne izaziva mačja dlaka, tako da razlika između kratkodlakih i onih sa dužom dlakom, nema. Raširena zabluda je da kratkodlake mačke uzrokuju manje problema. Zapravo, istraživanja su pokazala da postoje razne izlučevine koje mačka širi, a u tom slučaju dugodlake mačke nisu ništa gore od kratkodlakih, a ponekad su čak i bolje. Nažalost, ne postoje hipoalergenske mačke, a mužjaci izlučuju više belančevina koje izazivaju alergiju, od ženki. Kastriranjem se smanjuje količina lučenja ovih alergena, ali to ne znači da će ženke ili kastrirani mužjaci biti manje opasni za osobe sa alergijom, ako se ne poduzmu konkretni koraci. Ipak, kao i kod svake alergije, izbegavanje alergena najbolji je lek, ali postoje i načini koji olakšavaju reakciju. Lekovi pomažu, zato se posavetujte i sa lekarom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs