Obradujte najboljeg prijatelja

Hrana za pse i ljude: Počastite svog ljubimca

Ukoliko ne možete da odolite svom ljubimcu, poslužite ga namirnicama koje i vi koristite, ali obratite pažnju šta to njima prija i na koji način se pripremaju ove poslastice za kuce
Ljubimci
18:22h Autor:
Hrana za pse i ljude: Počastite svog ljubimca
Foto: Shutterstcok

Retki su vlasnici kućnih ljubimca koji mogu odoleti psu i njegovom pogledu kojim traži bilo što što ima veze s ljudskom hranom. S druge strane stručnjaci nas redovno upozoravaju da ljudska hrana nije za pse, pa ako želimo da naši psi žive dugo i zdravo ne smemo da ih naviknemo na hranu koja im nije namenjena.

Ljudska hrana je povremeno zdrava i dobra za pse ali ne treba preterivati s količinama. Iako su zdrave i za ljude i za pse, ne smeju da zamene redovnu hranu vaših četveronožnih ljubimaca. Koristite ih kao poslastice (zdravije su od kupovnih poslastica) ili za obogaćivanje standardnih obroka.

Obični jogurt da, voćni ne

Odrasli psi teško vare mleko, ali to nikako ne znači da psima treba zabraniti sve mlečne proizvode. Jogurt je jedan od dozvoljenih mlečnih proizvoda, a preporučuje se kao izvor kalcijuma i proteina.

Izbegavajte punomasne i voćne jogurte jer sadrže sastojke poput šećera i masti.

Laneno i maslinovo ulje

Pivski kvasac je namirnica koja se često koristi u pripremi psećih kolačića, a psi uživaju u njihovim ukusima. Takođe, sadrži vitamin B koji je dobar za pseću dlaku i krzno. Pivski kvasac kupujte u prodavnicama zdrave hrane, a izbegavajte da koristite standardni kvasac za pečenje hleba.

Lan, bez obzira da li se radi se o zrnu ili ulju bogat je izvor omega 3 masnih kiselina koje su dobre za kožu i krzno. Ukoliko koristite laneno ulje, čuvajte ga ili u frižideru ili na tamnom mestu.

Osim lanenog ulja psima se preporučuje davati i maslinovo ulje. Zobena kaša osim što je, u kombinaciji s jogurtom odličan obrok, bogata je i topljivim vlaknima što starijim psima pomaže u radu creva. Zobene pahuljice sirove ili kuvane uvek se daju bez šećera i dodatnih aroma.

Voće i povrće

Od voća psi obožavaju jabuke koje su bogate vitaminima A i C kao i vlaknima. Kod jabuka, ali i ostalog voća treba izbegavati davanje koštica koje u sebi sadrže otrove. Koštice od jedne jabuke neće ubiti vašeg psa, ali često hranjenje njima moglo bi da stvori ozbiljnu štetu.

Ananas je takođe zdrava voćka koja sadrži kalcijum i kalijum. Sadrži i prirodni šećer, pa ako baš želite psu da zasladite obrok dajte mu komad zaleđenog ananasa (ali ne iz konzerve). Isto važi i za borovnice, kupine, jagode, maline.

Smrznute voćke su pravo letnjo osveženje, a istovremeno su kao i za ljude odličan izvor antioksidansa. Od letnjih osvežavajućih plodova psi obožavaju lubenice i dinje, ali obavezno ih treba očistiti od koštica. Što se povrća tiče umesto krompira bogatog ugljenim hidratima dajte im slatki krompir koji je bogat dijetalnim vlaknima, vitaminima C, B6 i beta karotenom.

Mahunarke su dobar izvor biljnih vlakana, vitamina C i mangana. Kao dodatak jelima za pse preporučuje se dati sveže naseckan peršun koji je bogat kalcijumom, kalijumom i beta-karotenom.

Osim boje, jelima daje i ukus. Kada je u pitanju voće i povrće u psećoj prehrani jako je važno da znamo njegovo poreklo. Sveže ubrano, dobro oprano i da smo 100 odsto sigurni da nije tretirano pesticidima je preduslov za ove namirnice u ishrani pasa.

Pirinač i meso

Za kraj smo ostavili ljudske namirnice koje se najčešće daju psima. Pirinač i voda u kojoj se pirinač kuvao je odlična ako pas ima želučanih problema, a potreban mu je lagan obrok.

Psima se preporučuje davati smeđi pirinač koji je bogata proteinima, ali može proći i običan koji je bogata ugljenim hidratima jer će psu dati snagu. Psima možete davati sve vrste mesa, ali najčešće su to piletina, ćuretina, govedina i jagneće meso. Meso je bogato proteinima, aminokiselinama i vitaminom B.

Jako je važno da prilikom pripreme mesa ne koristite so i ljute začine. Od začina je najbolje davati sveži peršun. Meso je za ljubimce najbolje kuvati. Psi obožavaju iznutrice, ali kao i za jaja, ne preporučuje se davati ih tokom leta jer spadaju u lako kvarljive namirnice.

Riba je jedna od najkvalitetnijih namirnica za pse jer je lako vari i bogata omega 3 kiselinama koje jačaju imuni sistem, a pseća dlaka postaje čvršća i sjajnija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs