Neverovatno

U carstvu polarnih medveda: Najtužniji prizor na svetu! (FOTO)

Medved na Lanenbergovoj fotografiji je mršav, povređen i izgleda kao da se jedva kreće, ali ne slažu se svi stručnjaci da su klimatske promene dovele do takvog stanja
Ljubimci
07:54h Autor:
U carstvu polarnih medveda: Najtužniji prizor na svetu! (FOTO)
Foto: Facebook / Kerstin Langenberger Photography

Ne bi li videli punačke medvede bogate dlake, turisti iz celog sveta posećivali su Svalbard, arhipelag u Severnom ledenom okeanu. Međutim, prizor više nije toliko ljubak, prenosi NationalGeographic.rs.

Od 1880. godine, prosečna globalna temperatura je porasla za jedan stepen, što umnogome utiče na kvalitet života predivnih vrsta koje uživaju u večitoj zimi Svalbarda. Međutim, čini se da ne uviđamo u dovoljnoj meri kolika je šteta naneta planeti i kakav to uticaj već danas ima na biodiverzitet.

Mnoge vrste već su izmrle, mnoge su ugrožene, a nedavno objavljena fotografija možda je i najbolji pokazatelj stanja u kojem je Zemlja danas. Naime, fotograf Kerstin Lanenberg je na svom profilu na društvenoj mreži Fejsbuk objavio fotografiju izgladnelog polarnog medveda koji jedva da liči na ostale pripadnike svoje vrste.

"Turistima i fotografima koji snimaju divljinu, glavni razlog za dolazak na Svalbard su polarni medvedi", napomenuo je Lanenberg ispod fotografije.

Prizor koji mami suze: Siroče valabija grli jedinog prijatelja! (FOTO)

<\/div>

"I, da, obično ih i pronađemo: predivne medvede, fotogenične medvede", piše on. "Na prvi pogled, sve je kao što je uvek i bilo u jednoj od najpristupačnijih populacija polarnih medveda na svetu, zaštićenih, koji lepo napreduju, ili makar tako neki naučnici kažu. Ali da li je medvedima koji ovde žive zaista dobro?", pita se Lanenberg.

Kako on ističe, leta su sve toplija, glečeri se odlamaju i smanjuju, led brzo nestaje...

"Da, video sam medvede u dobrom stanju, ali sam video i mrtve i izgladnele polarne medvede", napominje ovaj fotograf.

Medved na Lanenbergovoj fotografiji je mršav, povređen i izgleda kao da se jedva kreće, ali ne slažu se svi stručnjaci da su klimatske promene dovele do takvog stanja. Recimo, Ijan Stirling, profesor Univerziteta u Alberti i stručnjak za ovu vrstu, ističe da bismo morali biti oprezni kada govorimo o ovoj fotografiji. On objašnjava da je veća verovatnoća da medved na Lanenebergovoj fotografiji izgleda tako jer je star, bolestan ili povređen, a ne zato što nema dovoljno plena ili leda.

Odelo ne čini čoveka: Tužna priča jednog ružnog, starog mačka

Ubrzo pošto je Lanenberg objavio ovu fotografiju, fotograf National Geographic-a, Pol Niklen, je na društvenoj mreži Instagram objavio fotografiju tela uginulog polarnog medveda koja je, takođe, nastala na Svalbardu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs