Nezanemarljive razlike

Vlasnici pasa ovim izluđuju vlasnike mačaka

Lubitelje mačaka najviše izbaci iz takta kada se ljubitelji pasa prema njihovim ljubimcima odnose kao prema svojim i upoređuju ih. Ne, mačke ne vraćaju štap kada im ga baciš i imaju sasvim drugačije navike
Ljubimci
04:48h Autor:
Vlasnici pasa ovim izluđuju vlasnike mačaka
Foto: Shutterstock/ilustracija

Razlike između psa i mačke kao kućnog ljubimca, njihovih navika i načina čuvanja postoje, a otkrivamo neke od njih. Pa, da vidimo.

Očekivanje da će se maca odazvati na pozivZa razliku od pasa kojima ćete nedostajati ako se udaljite samo nekoliko koraka, mačke nisu toliko privržene ljudima. One se obraduju čoveku najčešće samo kada im nosi hranu. Dakle, mačka će se retko odazvati kada je pozovete. Stoga, ljubitelji pasa nemojte da budete razočarani ako vam mačka vašeg prijatelja ne skoči u krilo odmah kada je pozovete. I, ne nadajte se da će poziv mac-mac upaliti, naročito ako vas maca ne poznaje.

Ako maca maše repom znači da vas ne voliKada psi mašu repom to znači da su srećni što vas vide. U međuljudskim odnosima bi se taj čin mogao uporediti sa susretom osobe kojoj je drago što vas vidi, pa vam još iz daljine maše u znak pozdrava. Međutim, mahanje repom kod mačke nije prijateljski gest. To je znak da je preplašena ili uznemirena i najbolje bi bilo da je ostavite na miru.

Macu ne mazite kao velikog psa

Možda pas uživa u grubom češkanju, ali verujte, mačka ne uživa kada je milujete kao da je medved grizli. Kad mazite mačku suzdržite se od bilo kakvih jačih pritisaka rukom. Ne uživa ni kada je često dirate po glavi. Nije to košarkaška lopta. Snaga koja se koristi za milovanje psa, prejaka je za macu. Nju bi trebalo tretirati kao nežan cvet.

Ne očekujte da vrati bačenu igračkuVlasnici mačaka cene kada pokušavate da se igrate sa njihovim ljubimcem, ali ne zaboravite da se ne radi o psu. Pas će poput munje potrčati po bačeni štap ili frizbi. No, mačka to neće učiniti. Kada bacite predmet, nemojte da se iznenadite što će ona ostati nezainteresovano da leži u istom položaju u kojem je i bila. Nemojte da mislite da je glupa ili loš lovac, i verovali ili ne, ona vas nije ignorisala. Igračka koju ste bacili mora biti intrigantna. U suprotnom, to je za mačku samo još jedan mrtav i nezanimljiv predmet koji će ostati na mestu gde je i pao.

Mrda li se ova maca sa mesta?Šta bi to pitanje trebalo tačno da znači? Zna li trikove? Naravno da mačku možete da naučite raznim stvarima. Međutim, ljubitelji mačaka najčešće ih ne dresiraju i ne uče da ispunjavaju zadate naredbe. Ljubitelji pasa svoju privrženost tim životinjama često pravdaju time da su psi odani, prijatelji i slušaju što im se kaže. Kod mačaka je suprotno. Premda će ih pojedini vlasnici možda naučiti da izvrše po koju naredbu jer su umorni od slušanja kako su psi pametni. Tom, makar i jednom, naučenom veštinom mačkoljupci žele da pokažu da te životinje nisu gluplje od pasa.

Stojite iznad mace i galamiteLjudi vide mačku i žele da se sa njom sprijatelje. Za razliku od psa koji će biti uzbuđen zbog vaše pažnje mačka će vaše stajanje iznad nje doživeti kao pretnju. Situaciju ćete svakako pogoršati ushićenim i glasnim poklikom: "O, evo i slatke mace!" Ako želite da se približite maci, spustite se na njen nivo. Telom joj pokažite da niste pretnja. Da pojasnimo, karakter mačaka je takav da će vam sve podhitno zamerati. Svoje nezadovoljstvo će često izraziti pasivnom agresijom, kao na primer da vam se popiške u cipelu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs