Konačno

Najlepše vesti stigle iz Kine: Populacija pandi u porastu!

Slatki crno beli meda i dalje je ugrožena vrsta, pre svega zbog delovanja čoveka
Ljubimci 03.03.2015. - 22:39h Autor: nationalgeographic.rs
Foto: Thinkstock

Populacija ugrožene vrste džinovskog pande porasla je za 17 procenata u jednoj deceniji!

 

Prema statistikama koje su iznesene na jednom skupu posvećenom očuvanju ove vrste, u centralnoj Kini sada živi 1.864 džinovske pande, dok ih je u 2003. godini izbrojano 1.596. Međutim, stručnjaci misle da je moguće da su novi podaci posledica poboljšanja tehnika za prebrojavanje. Naime, istraživači sada primenjuju novu metodu - uzimaju DNK iz fekalija i sluzi, što pomaže u preciznijem i lakšem prebrojavanju u odnosu na tradicionalne metode.

 

Da li je iko srećniji od njega - Pandina prva igra na snegu ulepšaće vam dan! (VIDEO)

 

Iako rezervati imaju mnogo uspeha u gajenju pandi, krajnji cilj je da se ove životinje vrate u svoja prirodna staništa.

 

"Pande su postale ugrožena vrsta pre svega da zbog delovanja čoveka, morale su da se povlače ka zapadu i severu u predelu regiona Sečuan Basin", izjavio je Brodi, jedan od osnivača neprofitne organizacije "Planina panda". On dodaje i da je neophodno poboljšati obuku za rad u zaštićenim područjima, kao i da je potrebno skretanje pažnje na posledice turističkih obilazaka prirodnih staništa pandi.

 

"Jos uvek smo daleko od željenog broja, koji iznosi 2.800 pandi u divljini. Radimo na tome da stabilizujemo ugrožene vrste, da razvijamo turizam u pravom smeru", objasnio je on.

 

"Rast populacije divljih džinovskih pandi predstavlja pobedu za očuvanje te ugrožene životinjske vrste", izjavila je potpredsednica Svetske fondacije za prirodu, Žinet Hemli.

 

Najslađi slavljenik - Kad panda slavi 1. rođendan! (FOTO)

 

Klimatske promene bi, takođe, mogle uticati nepovoljno na pande u budućnosti, što je još jedan razlog da se omoguće kvalitetniji uslovi za pande. Između ostalog, neophodno je obezbediti ovoj vrsti dovoljno hrane.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...