Dirljivo

Najstariji Australijanac (109) plete džempere pingvinima: Dobro se dobrim vraća! (FOTO)

Dejt, koji je veštinu štrikanja savladao u mladosti, ima sedmoro dece, 20 unuka i isto toliko praunuka. Dovoljno je star da se seća potonuća Titanika 1912. kao i objave Prvog svetskog rata
Ljubimci
04:24h Autor:
Najstariji Australijanac (109) plete džempere pingvinima: Dobro se dobrim vraća! (FOTO)
Foto: Profimedia

Alfi Dejt nije samo najstariji Australijanac, već i veliki ljubitelj štrikanja i dobročinitelj pingvina. Ovaj 109-godišnjak iz države Viktorija provodi vreme štrikajući džempere za pingvine, žrtve naftnih mrlja koje za sobom ostavljaju brodovi.

Time održava pokretljivost ruku, a čini i dobro delo. Fondacija za zaštitu pingvina sa ostrva Filip pokrenula je 2013. kampanju za prikupljanje džempera koje koristi u rehabilitaciji ugroženih ptica. Čim je od osoblja staračkog doma u kom sada živi čuo za program "Štrikeraj za prirodu" (Knits For Nature), Dejt se odmah prihvatio igala i napravio nekoliko malih džempera.

Bebe kojima ne može da se odoli: Bolnica za napuštene mladunce slepih miševa! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dejt, koji je veštinu štrikanja savladao u mladosti, ima sedmoro dece, 20 unuka i isto toliko praunuka. Dovoljno je star da se seća potonuća Titanika 1912. kao i objave Prvog svetskog rata. Osim za džempera pingvine, Dejt štrika i šalove za svoje prijatelje kao i odelca za prevremeno rođene bebe. Na pitanje kako doživeti stotu, Dejt je u razgovoru za Dejli telegraf rekao da je to vrlo jednostavno:

"Treba se samo probuditi izjutra". Ostrvo Filip je dom kolonije od oko 32.000 pingvina. Godine 2001. oko 400 ptica je upalo u naftnu mrlju, a zahvaljujući džemperićima naučnici su uspeli da ih gotovo sve spasu. Džemperi sprečavaju trovanje i smrzavanje pingvina čije je perje zamazano naftom.

Ovan koji je u božićnom džemperu pobegao, vraćen kući: Od sada će ga bolje paziti (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs