Istraživanje

Delfini imaju neverovatno pamćenje

Delfini mogu da prepoznaju druge delfine i nakon 20 godina razdvojenosti, tvrdi jedan američki istraživač koji ovim popularnim morskim sisarima pripisuje najduže socijalno pamćenje u životinjskom svetu
Zanimljivosti
00:48h Autor:
Delfini imaju neverovatno pamćenje
Foto: Fonet

Obično se kaže da slonovi nikada ne zaboravljaju, ali se ta njihova osobina više zasniva na "anegdotskim dokazima", ističe Džejson Bruk sa Univerziteta u Čikagu, čija je studija objavljena u Analima britanskog Kraljevskog društva (Proceedings of the Royal Society B).

Njegovo istraživanje je obuhvatilo 43 delfina iz šest zooloških vrtova ili akvaparkova koji su tokom godina međusobno razmenjivali životinje.

Ispostavilo se da delfini odmah prepoznaju zvižduke delfina s kojima su u nekom trenutku, čak i mnogo godina ranije, bili u kontaktu.

"Kada čuju poznati zvižduk, odmah se približe zvučniku. Ponekad kruže okolo, zvižde, pokušavaju da dobiju odgovor", kazao je Bruk.

On je naveo primer ženki Eli i Bejli, starih dve i četiri godine kada su živele zajedno u jednom akvaparku na Floridi. Eli dana živi u zoo vrtu u Brukfildu, nadomak Čikaga, a Bejli na Bermudama. Više od 20 godina od njihovog poslednjeg druženja, Bejli je brzo repoznala Elin zvižduk.

U svojoj studiji, Bruk ističe da delfini pokazuju nivo prepoznavanja "sličan socijalnom pamćenju ljudi".

Ova vrsta prepoznavanja je čak trajnija kod delfina nego kod ljudi, navodi američki istraživač, jer zvižduk delfina ostaje isti i nakon više decenija, dok se ljudsko lice menja tokom vremena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs