5 slučajeva

Ponašanje kućnih ljubimaca tokom praznika: Kada se hitno treba obratiti veterinaru?

Ukoliko vaši ljubimci pojedu neko od stranih tela, poput svetlucavih ukrasa i traka, može doći do ozbiljnih problema sa varenjem, pa i do hirurške intervencije
Ljubimci
11:50h
Ponašanje kućnih ljubimaca tokom praznika: Kada se hitno treba obratiti veterinaru?
Foto: Thinkstock

Božićni i novogodišnji praznici su vreme poseta nama dragih ljudi. Međutim, u to doba godine, ljubimci češće pate od određenih zdravstvenih problema i povreda. Pročitajte kada se treba obratiti veterinaru, ali i kako sprečiti da do toga ne dođe.

1. Gastritis i enteritisGastritis i enteritis se odnose na uznemireni stomak i creva, sa pratećim simptomima koji uključuju povraćanje i proliv. Do ovoga ponekad dolazi jer ljubimca često “častimo” poslasticama tokom praznika ali i zbog poremećenog režim ishrane.

Prevencija: Zamolite goste da ljubimcu ne daju hranu bez dozvole. Drugo rešenje je da hranu držite na bezbednom mestu, van domašaja životinje.

Pas se mučio u snu, a onda je jedan zagrljaj sve rešio! OVDE pogledajte!

2. Posekotine i rane

Tokom praznika ove povrede može da izazove novogodišnja i božićna dekoracija, ali i ukoliko vas posete gosti sa njihovim ljubimcem. Naime, razmirice životinja će biti česte oko teritorije, hrane i pažnje.

Prevencija: Ukoliko dođe do razmirica i tuča, razdvajanje je najbolja opcija. Zatvorena vrata ili transporter mogu sprečiti nastajanje teritorijalnih sporova ljubimaca.

Pas heroj spasao porodicu od smrti! OVDE saznajte više!

3. Povrede mekih tkivaOvo je prilično širok pojam, ali povrede mekih tkiva mogu nastati na različite načine. Naročito tokom praznika, česte su nezgode: ljubimac može istrčati ispred auta ako gost zaboravi da zatvori ulazna vrata, ili ga zbog nepažnje gosti mogu lako nagaziti.

Prevencija: Pazite na vaše kućne ljubimce. Opet, zatvoranje u drugu prostoriju može biti dobro rešenje.

4. Gutanje stranog telaTrake od poklona, dekoracija i druge sitnice koje gosti mogu ostaviti… Ljubimci će jedva dočekati da se dokopaju tih svetlucavih stvari. Međutim, ukoliko pojedu neko od ovih stranih tela, može doći do ozbiljnih problema sa varenjem, pa i do hirurške intervencije.

Prevencija: Pročitajte opširnije šta sve treba uraditi dok postavljate novogodišnju i božićnu dekoraciju kako bi vaš pas bio bezbedan.

Neodoljivo! Da li ste ikada videli macu da ovako traži svoj doručak? OVDE pogledajte!

5. Trovanje čokoladomČokolada se nalazi na listi namirnica koje nikada ne treba dati da kućnom ljubimcu. Zapamtite sledeće, što je čokolada tamnija, odnosno sadrži veći procenat kakaa, povećava se toksičnost.

Prevencija: Držite slatkiše van domašaja ljubimca, ne samo čokoladu, već i sve ostale. Slatkiši sa veštačkim zaslaživačima mogu biti podjednako opasni po životinje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs