Igre na snegu

Zimske čarolije: Neka zima probudi dete u vama!

Iskoristite snežni dan za igranje sa decom u snegu. Možete da pratite tragove, pravite sneška, crtate na snegu; potrebna je samo volja
Vaše dete & vi
16:22h Autor:
Zimske čarolije: Neka zima probudi dete u vama!
Foto: Shutterstock

Za zimsku zabavu nekada je dovoljna samo dobra volja, malo mašte, suva grančica i, naravno, sneg. Sankanje, skijanje i klizanje su obavezni zimski „rituali“ na snegu i ledu, u kojima deca, bez sumnje, uživaju. Zadovoljstvo je još veće ako im se i vi pridružite, pa zato ne oklevajte i ne propuštajte snežnu akciju.

Međutim, ukoliko niste u prilici da se "ozbiljno" bavite zimskim sportovima, zabavite se na kreativan način. Evo nekoliko predloga kako da dobro "iskoristite" sneg.

Crtanje po snegu

Pronađite glatku, neugaženu površinu snega, i zamislite da je veliki list papira. Sada su vam dovoljne jedna grančica i mašta. Možete da crtate šta poželite, da organizujete mini takmičenje - ko će brže ili lepše da nešto nacrta, ili se igrati pogađanja - šta je nacrtano. Ipak, upozorite dete da je na snegu teško ispraviti grešku, i da će morati da bude pažljivo. Možete da crtate i nogama, tako što ćete hodanjem u određenom pravcu ostavljati trag u snegu i dobiti odgovarajuću sliku. Ili, naizmenično pravite poteze - prvo dete pa vi, i vidite šta će na kraju da ispadne. Ili... ideje su neiscrpne. U svakom slučaju, imaćete dobru i originalnu zabavu.

Napravite sliku

Lezite pažljivo na neugaženi sneg, sa raširenim rukama i nogama. Zatim polako ustanite. Napravili ste otisak celog tela. Neka to uradi dete, ali mu pomozite da ustane kako ne bi pokvarilo sliku. Sada možete da upoređujete ko je veći, da napravite ram oko slika (crtanjem uz pomoć grančice, ili stopalima), i sl. Za ovu igru je obavezna nepromočiva odeća. Grudvanje na nov način Koje dete ne voli da se grudva? Pa to je sigurno najomiljenija snežna zabava. Jedini obavezni rekvizit su nepromočive rukavice. Ako dete nije spretno u pravljenju grudvi, pomozite mu. A onda možete da se takmičite ko će dalje da baci grudvu, ili u snegu nacrtajte metu pa je gađajte. Možete da gađate i neko drvo. A nagrada - neka bude poljubac za onog ko je bolji.

Nađi me!

Naučite dete da prati tragove. Nađite neugaženi sneg i ostavljajte tragove do nekog mesta gde možete da se sakrijete (žbun, drvo). Dete treba da ide „vašim stopama“ i da dođe do vas, tj. da vas pronađe. Nemojte da se udaljavate previše, ili igrate ovu igru u sumrak ili po mraku, jer mlađa deca mogu da se uplaše. Možete zajedno da tražite neku treću osobu - tatu, stariju sestru, brata, druga. Takođe vam može biti zanimljivo da tražite tragove kuce, mace, vrapca, goluba - i da ih upoređujete po obliku i dubini.

Napravite Sneška Belića

Ponesite od kuće neku staru kapu ili šešir, stari šal, dugmad, šargarepu. U zavisnosti od količine i kvaliteta snega (da li je suv ili mokar), zavisi i kakvog ćete Sneška da napravite. On ne mora da bude velik, važno je da sve rekvizite koje ste poneli stavite na odgovarajuće mesto i da se lepo zabavite.

Kolači od snega

Ako su vam pri ruci modle ili kofice, možete da se sa snegom zabavite na isti način kao sa peskom. U suprotnom, za ovu igru mogu da vam posluže i drugi predmeti - plastične flaše presečene na pola, plastične činije raznih oblika, razni zapušači. Pravite kolačiće, dvorac, šta god poželite.

I na kraju, jedno upozorenje. Roditelji se često zanesu u igri pa "zaborave" da su, u stvari, hteli da zabave svoju decu. Ništa strašno, dok vam dete ne kaže: "Ali, meni je dosadno, hladno, bezveze da se toga igram!" Ne insistirajte da se započeta igra dovrši, završićete je drugi put. Važno je da imate zanimljive ideje i dobru volju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs