Požrtvovani ljubimac sa terapeutskim moćima

Otopiće vam srce: Mačka se ne odvaja od autistične devojčice (FOTO)

Tula je jednogodišnja mačka rase mejn kun, koja je poznata po svojoj inteligenciji i emocijama. Njen nežan karakter i saosećanje koje poseduje izuzetno je važno i korisno za malu autističnu Iris od koje je nerazdvojna čak i tokom kupanja
Ljubimci
10:26h Autor:
Otopiće vam srce: Mačka se ne odvaja od autistične devojčice (FOTO)
Foto: Facebook / Iris Grejs Painting
1 / 6 Foto: Facebook / Iris Grejs Painting

Nedavno je Iris Grejs, petogodišnja devojčica sa autizmom, osvojila ceo svet svojim prelepim slikama koje podsećaju na dela poznatog impresioniste Monea. Ispostavilo se da Iris ima pomagača, a u pitanju je njena mačka Tula koja ima terapeutske moći.

Tula je jednogodišnja mačka rase mejn kun, koja je poznata po svojoj inteligenciji i emocijama. Njen nežan karakter i saosećanje koje poseduje izuzetno je važno i korisno za malu autističnu Iris, prenosi sajt Bored Panda.

"Tula je smanjila Irisine strahove i svakodnevno je smiruje, dok je istovremeno ohrabruje da bude društvenija. Iris se sve više obraća Tuli, govoreći jednostavne rečenice poput: 'Sedi, maco'," otkrila je devojčicina majka Arabela Karter-Džonson.

Malo je falilo da ova majka odustane od potrage za životinjom sa terapeutskim moćima za svoju ćerku.

"U trenutku kada sam se na biciklu zaustavila da bismo zajedno posmatrale labudove u kanalu, ona je poljubila i zagrlila Tulu. Takve momente volim - Iris nikada nije bila dete koje će da vas zagrli i poljubi, već je uvek bila rezervisana, tražeći svoj prostor. Sa Tulom je drugačija priča", otkrila je Arabela.

"Šta god da radimo, Tula je uvek pored nas, želi da pomogne i da se i ona uključi. Igranje u vodi, slikanje, vožnja bicikla, slagalice, crtanje - svaki put je mačka je uz Iris, želi da se druži sa njom i podržava me kada podstičem Iris da bude komunikativnija", kaže zadovoljna mama.

"Tokom protekle godine, Iris je prošla kroz fazu tokom koje je mrzela kupanje, ali Tula je počela da se kupa sa njom i čak mi dozvoljava da i nju okupam kupkom, kako bi pomogla Iris", navela je Arabela i dodaje:

"Od ranog jutra, Iris je mnogo aktivnija. Pre Tule, početak dana je uvek bio težak. Sada je sve mnogo lakše."

"Niko me nije savetovao da uzmem životinju u terapeutske svrhe, ali nakon proučavanja autizma, naišla sam na priče o divnim uticajima koje ljubimci imaju na decu sa autizmom", otkriva mama.

Međutim, mačka nije bila prvi izbor za društvo maloj Iris.

"Probali smo sa terapeutskim konjem, ali se Iris to nije dopalo, a strašno joj je smetao i pas koji ju je lizao i stalno je mrdao repom, tako da je bio hiperaktivan za nju. Na neko vreme sam odustala od ideje da uzmemo ljubimca sa terapeutskim sposobnostima."

Cela priča je još dirljivija, jer skoro sve što ova maca zna, naučila je sama, želeći da se što više približi devojčici.

"Tula nije trenirana mačka, ali ja sam uspela da je naučim nekim stvarima - da nosi pojas dok smo napolju ili dok se vozimo u kolima i na biciklu. Ostalo je sve njena zasluga."

Ostatak fotografija ovih nerazdvojnih drugarica pogledajte u galeriji ispod teksta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs