Ne zaboravljamo najvernije prijatelje

Najtragičniji Dan kućnih ljubimaca: Pomozite ugroženim životinjama

Ove godine zbog tragičnih poplava koje su zadesile Srbiju, ovaj praznik prolazi u znaku humanitarnih akcija za pomoć najugroženijim kućnim ljubimcima
Ljubimci
00:16h Autor:
Najtragičniji Dan kućnih ljubimaca: Pomozite ugroženim životinjama
Foto: Reuters

Prethodnih godina u Beogradu se Dan kućnih ljubimaca obeležavao nizom kulturnih i humanitarnih manifestacija. Na ovaj dan restorani, kafići, institucije i trgovine su otvarali vrata čovekovom najboljem prijatelju – psu.

Ove godine zbog tragičnih poplava koje su zadesile Srbiju, ovaj praznik prolazi u znaku humanitarnih akcija za pomoć najugroženijim kućnim ljubimcima.

Uz evakuisane građane iz poplavljenih područja nalazi se i veliki broj životinja koje su spašene i koje se i dalje spasavaju od nabujale vode. Brojna udruženja za zaštitu životinja su aktivna na tom polju, ali i samoorganizovani pojedinci koji sakupljaju pomoć, obezbeđuju im boravište i neophodnu hranu.

Kako je hrabri mladić izvukao psa iz nabujale Morave pogledajte OVDE.

Tim povodom organizovane su različite akcije, pa su Bitef teatar i Udruženje za brigu o životinjama grada Beograda Beta za danas i sutra najavili akciju prikupljanja humanitarne pomoći za ugrožene životinje. Današnji dan je na repertoaru Bitef teatra već tradicionalno vezan za igranje humanitarne predstave na koju se može doći sa kućnim ljubimcem, a usled vanredne situacije predstava se neće igrati već će prikupljati pomoć, a pored hrane potrebni su povoci, ogrlice, tablete protiv parazita, zaštite od krpelja, antibiotici.

Zainteresovani da pomognu životinjama spasenim iz Obrenovca, a koje se nalaze u prihvatilištu Draževac to mogu uraditi i u prostorijama Smart Kolektiva i Liceulice u Svetozara Markovića 42a. Njima su takođe potrebni povoci, ogrlice protiv krpelja i buva, ampule, činije, peškiri, ćebad, ali ne i hrana koju imaju u dovoljnim količinama.

OVDE pogledajte dramatično spašavanje psa iz reke Bosne.

Zbog vanredne situacije ambulanta Društva za zaštitu životinja VHB dežurna je 24 sata i pruža neophodnu besplatnu veterinarsku pomoć životinjama iz ugroženih područja. Međutim, ta ambulanta nema kapaciteta i nije u mogućnosti da prihvata životinje na privremeni smeštaj.

Kako bi pomogli vlasnicima životinja koje iz različitih razloga nisu poveli sa sobom, Klinika Vet pravi bazu podataka svih ljubimaca koji su spašeni iz poplava u Obrenovcu. Oni će napraviti spiskove očitanih pasa, a svi koji su privremeno prihvatili ljubimce mogu im dostaviti detalje iz čipa na imejl adresu novinari@workshopmedia.rs kako bi uneli sve pse koje vlasnici danima traže.

Broj za pomoć životinjama

Na dežurni broj telefona 011/361-9022 Štabu za veterinu pri Kriznom štabu opštine Obrenovac, svi građani ove opštine mogu da se obrate za pomoć ukoliko im nedostaje hrana, voda ili veterinarska asistencija za životinje i veterinarske ekipe će im dostaviti neophodno. Na ovaj broj telefona mogu da prijave i lokacije na kojima se nalaze uginule životinje da bi ekipe zoohigijene došle i odnele tela životinja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs