Leto i vaš najbolji prijatelj

Da li vaš pas zna da pliva?

Sklonost ka brčkanju najviše zavisi od rase, ali i od individualnih sklonosti vašeg ljubimca
Ljubimci
22:06h
Da li vaš pas zna da pliva?

Opšte je mišljenje da psi, kada se nađu u vodi, spontano počinju da veslaju pokušavajući da se snađu u novonastaloj situaciji. Međutim ovo ne znači da će tako duže ostati na površini, niti da su u vodi bezbedni.Ljubav prema ovom sportu, najviše zavisi od rase, odnosno od konstitucije samog psa. Kuce sa velikim, teškim trupom i malim nogama lošije se snalaze u vodi. Snaćiće se toliko da zadovolje potrebu za kratkotrajnim brčkanjem, ali to je sve.

Tako buldozi spadaju u najlošije plivače među psima. Neki vlasnici koji imaju bazene bivaju posebno upozoreni da ih ograde ili stave video nadzor, jer ako njihov mezimac upadne u vodu potonuće poput stene. Teorijski gledano ne postoji ni jedan razlog zašto vaš škotski ovčar ne bi zaplivao. Ipak, moguće je i da psi trenirani za plivanje, kao što su retriveri i labradori, ne uživaju baš bez čvrstog tla pod šapama.

Ono što možete je da ohrabrite svog ljubimca. Uđite u vodu i lagano ga prizivajte. Uzmite omiljenu igračku i pustite ga da se sam osmeli, a zatim ga nagradite i pohvalite. Nikako ih nemojte nasilno učiti da plivaju. Ovo će samo pojačati strah, a on vam ovakav šok nikada neće zaboraviti. Posebno obratite pažnju na njihovu brzinu zamaranja. Znamo da se štenci i stariji psi brže zamaraju, pa ih ne forsirajte.Dakle, samo strpljivo i bez forsiranja. Ako bude želeo naučiće, ako ne, i ne mora.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs