Tragedija potresla Srbiju

SIGNALI KOJE PAS DAJE PRE NEGO ŠTO NAPADNE I UJEDE: Ovo je prvi znak upozorenja!

Stručnjaci ističu da se kod nekih pasa neki znakovi upozorenja preskaču

Ljubimci
Autor:
SIGNALI KOJE PAS DAJE PRE NEGO ŠTO NAPADNE I UJEDE: Ovo je prvi znak upozorenja!
Foto: Shutterstock

Vest o smrti četvorogodišnjeg dečaka iz Sente kojeg su juče usmrtili porodični psi rase rotvajler, šokirala je i rasplakala Srbiju.

Nažalost, napadi pasa nisu retki, kako vlasničkih tako i napuštenih pasa sa ulice.

Kako prepoznati agresiju kod pasa

Razlozi za agresivno ponašanje pasa su različiti, ali pre svega, treba obratiti pažnju na to kako se mi ponašamo prema tom psu, odnosno, moramo videti koliko smo dobro informisani o tome kako psi pokazuju znakove koji prethode agresiji.

Stručnjaci naglašavaju da uvek treba biti oprezan, jer je kod nekih pasa prelazak iz jedne faze upozorenja u drugu veoma brz, a kod nekih izostaju određeni oblici upozorenja.

Stručnjaci iz regiona su analizirali ovu tematiku i rekli su svoje mišljenje u vezi sa ovim. Akcenat se stavlja na dobro prepoznavanje pokazatelja da je psu nelagodno.

Prvi pokazatelj koji većina pasa ispoljava, jeste pokušaj odlaska od izvora stresa. Spustiće uši uz glavu i otići. Ako mu kojim slučajem ne dopuste da ode, on će priljubiti telo uz pod i podviti rep. Biće potpuno ukočen i gledaće u jednom pravcu.

Sledeći znak je režanje. Tada se treba udaljiti od životinje.

Stručnjaci upozoravaju da kažnjavanje režanja neposredno dovodi do preskakanja svih ostalih signala upozorenja, pa tako dolazi do agresije.

Škljocanje zuba je još jedan pokazatelj koji prethodi ujedu, ujedno i poslednji znak upozorenja.

Nakon toga sledi ujed psa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs