5 priča o ljubimcima koji su spasili svoje vlasnike

I životinje imaju šesto čulo. Kućni ljubimci nisu tu samo da vas oraspolože, nego i da vas zaštite. Ovo su najpoznatiji psi i mačke koji su se oprobali u ulozi akcionog heroja i spasili život svojih vlasnika.
Ljubimci
02:26h
5 priča o ljubimcima koji su spasili svoje vlasnike
Foto: Shutterstock.com

Maca Lima Vs. PsiJuna 2010. godine, Šeri Vuds su napala dva ogromna pitbula na sred ulice. Dok iz čeljusti pasa muž pokušava da izvuče svoju ženu, njihova mačka uleće u borbu sa svojim oštrim kandžama i jakim zubima. Uspeva da odvuče pažnju sa Šeri i muž je u tom trenutku sklanja u kuću. Šeri je zbrinuta u teksaškoj bolnici, a hrabra mačka Lima je te večeri dobila nagradnu porciju hrane i titulu "Maca veka".

Ana protiv vatreKada je Kendis Dženis spasla kerušu Anu iz prihvatilišta, nije ni sanjala kakav će buran život imati i koliko odanosti će Ana pokazati. Rano je ujutro, 2007. godine, Dan zahvalnosti. Kendis uveliko spava i ne oseća dim koji se širi prikolicom u kojoj je živela. Ali, Ana i te kako oseća, počinje da laje i zavija, a kako se Kendis ne pomera, Ana skače svom silinom na svoju gazdaricu i obe nalaze izlaz iz vatrene stihije. Međutim, nevoljama tu nije kraj. Kendis se vraća u prikolicu po nešto što je zaboravila, a što joj je očajnički potrebno, i biva zahvaćena dimom, postaje dezorijentisana i ne uspeva da pronađe izlaz. Njena verna drugarica predosetila je opasnost koja preti Kendis, uskočila je u zadimljenu prikolicu, zarila svoje zube u gazdaričinu odeću i odvukla je napolje. Time joj je spasila život, ne jednom, nego čak dva puta!

Policija, izvolite? Mjau!Kada je policajac ušao u kuću Garija Rošajzena, zatekao je začuđujuću situaciju. Gari je ležao prevrnut u svojim invalidskim kolicima, a mačak Tomi ležao je baš pored telefona. Prema izveštaju, poziv policiji upućen je iz njihovog stana, međutim, kada se operater javio, nije čuo ništa sa druge strane žice, pa je policija ipak odlučila da ih obiđe. Gari je rekao policajcu da je godinama pokušavao da nauči Tomija da pozove 911, u slučaju da mu se nešto desi i bio je potpuno ubeđen da Tomi nije „savladao gradivo“ - do tog dana. Nadamo se da od sad Tomi neće praviti visoke račune za telefon.

Tobijeva prva pomoćDebi Parkhurst je sunčanog martovskog dana 2007. godine sedela u dnevnoj sobi i jela jabuku. U jednom trenutku, parče jabuke završava na pogrešnom mestu i Debi kreće da se guši. Uzalud pokušava da sama sebi da prvu pomoć, odnosno, Hajmlihov zahvat, kako bi izbacila parče jabuke iz grla. Pada na pod, a njen zlatni retriver Tobi kreće u akciju. Prvo joj je skočio na grudi i oslonio se svom težinom, zatim je počeo da odskače gore-dole prednjim nogama o njene grudi, stvarajući potiskivanje i, naravno, uspeo da izbaci parče jabuke iz Debinog grla. Ni tu nije kraj, Tobi je uredno liznuo po licu svoju gazdaricu, kako bi je osvestio. Ništa čudno, uzimajući u obzir da su zlatni retriveri pravi Ajnštajni među psima i da zauzimaju četvrto mesto na listi najpametnijih pasa.

Šnauci, nosilac Ljubičastog ordenaTrudi Gaj i njena mačka Šnauci živele su bezbrižno u kući, u američkoj državi Montani. Uobičajeno, njena vlasnica je otišla na popodnevnu dremku, ali posle određenog vremena, Šnauci je počela da liže njen nos. U početku je mislila da su to neka „mačija posla“ i odmahnula rukom, ali Šnauci je bila uporna. Trudi je ustala, imajući nameru da Šnauciju da hranu i vrati se u krevet, kad je osetila jak miris gasa koji je dopirao iz kupatila. Nije joj trebalo dugo da shvati razlog Šnaucinog buđenja, pa je pokupila svoju dragu prijateljicu i obe su izletele napolje i pozvale pomoć. Nakon ovog događaja, vatrogasci su rekli Trudi da je njena maca pravi spasilac, jer da su obe ostale unutra, kuća bi eksplodirala zajedno sa njima. Za te hrabre zasluge, Šnauci je dobila orden Ljubičaste Šape od Udruženja ljubimaca države Montane.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs